Je Brexit ohrozený? Nigel Farage sa obáva druhého referenda

TA3 TASR
9.6.2017 10:31

Bývalý predseda protieurópskej strany UKIP Nigel Farage vyhlásil, že jeho zoskupenie by malo prevziať významnú úlohu v britskej politike, ak by konzervatívci pred rokovaniami o Brexite nemali výraznú väčšinu v parlamente.

Je Brexit ohrozený? Nigel Farage sa obáva druhého referenda
SITA/AP

Podľa vyjadrenia Faragea po parlamentných voľbách by "nemal na výber" a musel by sa vrátiť do politiky, ak by bol proces vystúpenia Británie z EÚ ohrozený. V reakcii ešte na odhady volebných výsledkov, ktoré pre konzervatívcov znamenajú stratu parlamentnej väčšiny, Farage vyjadril obavu, že novú vládu by mohli vytvoriť labouristi. V Británii by tak podľa neho hrozilo usporiadanie druhého referenda o vystúpení z EÚ.

Farage sa ešte ako líder UKIP zasadzoval za vlaňajšie referendum, v ktorom väčšina voličov podporila odchod Británie z EÚ. Následne odstúpil zo straníckej funkcie. Predpokladá sa, že bývalí podporovatelia strany UKIP prešli rovnako k labouristom, ako aj ku konzervatívcom. Terajší líder UKIP Paul Nuttall vyhlásil, že premiérka Theresa Mayová, ktorá iniciovala predčasné voľby, proces brexitu "vystavila nebezpečenstvu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok