Podnikateľa, ktorý mal vydierať v Mečiarovom mene, odsúdili na 8 rokov

TA3 TASR
2.9.2015 12:49

Osem rokov väzenia vymerali bývalému úradníkovi rezortu privatizácie a podnikateľovi, ktorý mal vydierať v mene expremiéra Vladimíra Mečiara. Rozsudok nie je právoplatný.

Podnikateľa, ktorý mal vydierať v Mečiarovom mene, odsúdili na 8 rokov
TASR

Vyplašený ako zajac

Okresný súd Bratislava I odsúdil podnikateľa a bývalého štátneho úradníka ministerstva privatizácie Ivana Beňačku na osem rokov väzenia v ústave pre výkon trestu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia a taktiež mu uložil ročný ochranný dohľad pre trestný čin vydierania. Obžalovaný mal od roku 1998 vymáhať peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Rozsudok nie je právoplatný.     

"Skutkový stav je jednoznačne preukázaný najmä výpoveďami poškodených, ale čo je dôležité, aj výpismi telefonických hovorov," uviedol sudca pri odôvodňovaní rozsudku. Podľa neho je jednoznačne preukázané, že obžalovaný peniaze žiadal.     

Senát sa však musel vyrovnať aj s otázkou, či odvolávanie sa na bývalého premiéra pri žiadaní peňazí predstavovalo hrozbu. Podľa neho mal Mečiar pod palcom inštitúcie ako Slovenská informačná služba či ministerstvo vnútra. "Obžalovaný využil to, že pán Mečiar bol na vrchole moci," skonštatoval sudca. Zo zaznamenaných telefonických hovorov podľa sudcu vyplýva aj to, že poškodený mal z vydierania reálnu obavu. "Kočner bol vyplašený ako zajac," podotkol predseda senátu.

V kauze vypovedal aj bývalý premiér

20141103Meciar_sud_2196885.jpg

Svedkom aj exšéf tajných

Pred súdom ako svedok vypovedal aj exšéf Slovenskej informačnej služby Jozef Magala. Poprel, že by obžalovaný niekedy pracoval pre SIS.     

Podľa obžaloby sa Beňačka predstavil poškodenému podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi ako príslušník SIS a ponúkal mu pomoc a ochranu v komunálnych voľbách, ak mu zaplatí. Na ďalších stretnutiach mal žiadať od Kočnera ďalších 33.194 eur, avšak potom už peniaze vymáhal aj v mene Mečiara. Po zaplatení by Kočner "už nikdy nemal mať problémy".

Podnikateľ mu peniaze odmietal odovzdať a dožadoval sa stretnutia s Mečiarom. V októbri 2006 zvýšil obžalovaný požadovanú sumu na 165.970 eur a Kočnerovi sa vyhrážal zverejnením kompromitujúcich informácií z obdobia jeho kandidatúry na post primátora hlavného mesta.     

Ďalšou osobou, ktorú mal Beňačka vydierať, bol podnikateľ Igor Klátik. V rokoch 2005 a 2006 mu mal poslať niekoľko desiatok výhražných sms správ a žiadal od neho milión dolárov, neskôr sumu znížil. Aj tieto peniaze od poškodeného vymáhal v mene šéfa ĽS-HZDS, údajne preto, že Klátik "nezaplatil za privatizáciu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok