Slovensko je podľa vlády pripravené pomôcť migrantom, povinné kvóty ale stále odmieta

TA3 TASR
2.9.2015 08:38

Otázka utečencov na utorkovom rokovaní vlády zatienila všetky ostatné témy, o ktorých šéfovia rezortov rokovali. Ministri vyhlásili, že Slovensko je pripravené pomôcť utečencom v rámci našich možností. Pôjde pritom zrejme až o milióny eur. Zavedenie povinných kvót ale vláda stále odmieta.

Financie a špecializované centrá

Premiér Robert Fico vyhlásil, že Slovensko je pripravené pomôcť dobrovoľným príspevkom v rámci možností a kapacít krajiny. Možnosť zavedenia povinných kvót na prerozdelenie migrantov do členských krajín únie kategoricky odmieta.

Na európskej úrovni sa momentálne hovorí o dvoch návrhoch - o spoločnom zostavení zoznamu takzvaných bezpečných krajín, čo by malo uľahčiť vrátenie odmietnutých žiadateľov o azyl. Druhým je vytvorenie špecializovaných centier v Grécku a Taliansku, ktoré budú slúžiť na registráciu prichádzajúcich migrantov a identifikáciu tých, ktorí potrebujú pomoc. Mali by začať fungovať do konca tohto roku.

Slovensko chce pomôcť personálne, finančne aj technicky takýmto centrám. Kabinet by mal bližšie špecifikovať sumu peňazí, ktoré poskytne Grécku a Taliansku.

Riešiť problém v mieste vzniku

Vláda má okrem toho naďalej záujem riešiť situáciu s prílevom migrantov v mieste jej vzniku, teda v Líbyi či Sýrii. "Sme pripravení spolupracovať na úrovni policajných zborov, pokiaľ ide o ochranu vnútorného schengenského priestoru. Chceme tlačiť na krajiny, ktoré majú vonkajšie schengenské hranice, aby si dôsledne plnili svoje povinnosti a neotvárali ich pre každého," vyhlásil Fico.

Okrem toho by mali ministri rozhodnúť o vyčlenení prostriedkov na sťahovanie Stálej delegácie SR pri NATO v Bruseli. Nové sídlo Severoatlantickej aliancie bude hotové na budúci rok. Náklady súvisiace s presunom stálej delegácie dosahujú 256.000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok