Protest proti migrantom: Kotlebovci sa do Gabčíkova nedostali

TA3 SITA TASR
1.9.2015 18:19

Demonštranti proti utečencom, ktorí sa popoludní vybrali z Trnavy do Gabčíkova, sa do obce nedostali.

Toto je Slovensko?

Ešte krátko pred oficiálnym začiatkom akcie organizovanej Ľudovou stranou Naše Slovensko došlo na Trojičnom námestí v Trnave k incidentu, keď účastníci stretnutia slovne napadli mladého študenta a roztrhali mu plagáty, ktorými prišiel vyjadriť svoj nesúhlas so zhromaždením.

„Bolo na nich napísané 'Hanbím sa za vás' a na druhom zasa otázka 'Toto je Slovensko?' Vraj mi slušne povedali, aby som neprovokoval. V skutočnosti mi ich vytrhli z ruky, roztrhali ich a zahodili do koša. Myslím si, že námestie je verejný priestor. Ľudia sa tu rozhodli protestovať, aj keď je to skôr predvolebná kampaň. Ja som sa zasa rozhodol vyjadriť svoj názor,“ povedal po incidente 24-ročný študent Jakub.

Klopanie na otvorené dvere

Protestovať proti príchodu imigrantov prišli do Trnavy približne dve stovky ľudí, medzi ktorých prišla aj poslankyňa za stranu Smer Renáta Zmajkovičová. Tá si musela vypočuť od účastníkov akcie nemálo kritických slov na adresu súčasnej vlády.

„Nesúhlasím s týmto stretnutím, pretože je to klopanie na otvorené dvere. Rozhodnutie padlo a povedal ho premiér Robert Fico s tým, že odmieta kvóty na imigrantov. Som tu ako poslankyňa Národnej rady a aj ako občan, ktorý je udalosťami, ktoré sa dejú, zneistený. Myslím si, že by sme mali pomáhať v prvom rade našim ľuďom. Prišla som sem dávať otázky, či nám konflikt a agresia pomôže,“ skonštatovala Zmajkovičová.

Akcia v Trnave sa skončila približne po hodine. Rečníci vo svojich vystúpeniach viackrát vyzvali účastníkov, aby v marcových parlamentných voľbách volili práve stranu Mariana Kotlebu. Po odznení slovenskej hymny a pozdrave "Na stráž" vyrazili účastníci zhromaždenia na protestnú jazdu do Gabčíkova.

Cvičenie záchranárov

Polícia im však zabránila vstúpiť do dediny pre iné podujatie, ktoré bolo vopred avizované na rovnakom mieste. Išlo o cvičenie miestnych záchranárov. Novinárom to povedala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Akciu prišli do obce okrem ľudí, ktorí išli z Trnavy, podporiť slovenskí, ale i maďarskí extrémisti zo strany Jobbik. Tí podľa vlastných slov prišli preto, aby vyjadrili svoj nesúhlas s tým, ako koná vláda, ale aj s tým, aby migrantov umiestnili do Gabčíkova.

V dave asi 100 ľudí bolo vidieť maďarské vlajky, vlajku Jobbiku i transparent v maďarčine, ktorý znamenal "Utečencov tu nechceme". Polícia po celý čas dohliadala na poriadok.

Kotleba vysvetľoval čierne vlajky

Líder Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba sa nemohol zúčastniť na mítingu v Trnave. Prekazilo mu to predvolanie od polície, ktoré podľa Marcela Urbana z ĽS NS dostal ráno o 8:00. Polícia chcela, aby podal vysvetlenie k čiernym vlajkám, ktoré sa objavili v deň výročia Slovenského národného povstania, v sobotu 29. augusta na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ako na protestnom zhromaždení v Trnave povedal Marcel Urban z Ľudovej strany Naše Slovensko, líder ich strany sa dostavil na výsluch o 14:00, podal vysvetlenie a odišiel. To, že Kotleba bol na polícii potvrdila aj banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, s tým, že podrobnejšie informácie polícia poskytne v stredu 2. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok