Vlaky s utečencami dorazili do Viedne, tisíce ľudí vyzývali k ľudskosti

TA3 TASR ČTK
31.8.2015 21:44

Stovky utečencov dorazili z Budapešti na Západnú železničnú stanicu vo Viedni. Pre vlaky s migrantmi tam uvoľnili tri nástupištia, ale ani to nezabránilo chaosu, informovala agentúra APA.

Vlaky s utečencami dorazili do Viedne, tisíce ľudí vyzývali k ľudskosti
SITA/AP

Refugees Welcome

Podľa nej utečenci boli viditeľne unavení, niektorí mali na rukách deti. Popri príslušníkoch polície ich očakávali aj dobrovoľníci, ktorí im ponúkali minerálku a ovocie. Presný počet migrantov však nie je známy, pretože kontroly sa fakticky nekonali. Hovorca viedenskej polície Roman Hahslinger však hovoril o "stovkách" osôb.

Podľa jeho slov môžu všetky osoby, ktoré požiadajú v Rakúsku o azyl, rátať s adekvátnym postupom tamojších úradov. Utečencov, ktorí sú bez platného schengenského víza, pravdepodobne vrátia do Maďarska. Menšia skupinka demonštrantov prišla na stanicu vyjadriť svoj kritický postoj k postaveniu azylantov v Rakúsku. V rukách držali plagáty s nápisom "Refugees Welcome" a skandovali heslá ako "No Border, no Nation".

Utečenci dorazili do Viedne vo vlakoch, ktoré na hraničnom priechode v maďarskom Hegyeshalome tamojšia polícia zastavila na žiadosť Rakúskych spolkových železníc pre preplnenosť a s ňou súvisiacimi bezpečnostnými rizikami. Po niekoľkohodinovej neplánovanej prestávke mohli pokračovať v ceste. Zatiaľ sa nevie, či všetci utečenci vystúpili vo Viedni, pretože nie pre všetky zmienené vlaky bola rakúska metropola konečnou stanicou.

"Byť človekom v Rakúsku"

Demonštrácia za väčšiu mieru ľudskosti v utečeneckej politike sa začala z iniciatívy súkromnej osoby, ale aj viacerých mimovládnych organizácií aj na Slovákmi nezriedka navštevovanej obchodnej ulici Mariahilfer Strasse vo Viedni.

Pod mottom "Byť človekom v Rakúsku" sa podľa odhadov policajtov, ktorých tisícky podujatie monitorujú a zabezpečujú, zapojilo postupne až okolo 20.000 ľudí. Organizátori vyzvali záujemcov, aby prišli odetí v bielom alebo priniesli biele zástavy. Biela farba má v tomto prípade symbolizovať mier.

Iniciátorku akcie Nadiu Ridovú, ktorá opakovane doručila humanitárnu pomoc do utečeneckého tábora v Traiskirchene neďaleko Viedne, podporili viaceré mimovládne organizácie. Medzi požiadavkami demonštrantov sú byty pre žiadateľov o azyl, bezpečné priestory pre ženy, dostatok stravy a dobrá lekárska starostlivosť o migrantov.

Od víkendu prísnejší režim na hraniciach

Na maďarskej diaľnici M1 v smere k rakúskym hraniciam sa vytvorila pred hranicami zápcha - kolóna áut dosahovala dĺžku 30 kilometrov. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej sa sprísnená hraničná kontrola rakúskych orgánov v súvislosti s migráciou začala v nedeľu večer.

Kolóny sa tvorili aj na štátnej ceste č. 1. Podľa hovorcu polície Rábsko-mošonsko-šopronskej župy sa na hraničných prechodoch v Šoprone vytvorila zápcha dlhá šesť kilometrov a pri Kópháze dosahoval rad čakajúcich áut štyri kilometre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok