Česká ekonomika výrazne podrástla, hlásia štatistici

ČTK
28.8.2015 10:30

Spresnený odhad Českého štatistického úradu potvrdil výrazný rast českej ekonomiky, hrubý domáci produkt v 2. štvrťroku medziročne stúpol o 4,4 percenta. Rovnaké číslo uvádzal aj predbežný odhad. Údaje zverejnil ŠÚ ČR.

Česká ekonomika výrazne podrástla, hlásia štatistici
SITA

Priaznivé trendy v ekonomike

Odhad medzikvartálneho rastu dokonca štatistici oproti predbežným údajom zvýšili z 0,9 na 1,0 percenta. Medziročný rast ekonomiky je najväčší od konca roka 2007. HDP, teda celková hodnota statkov a služieb vytvorených na danom území, rastie podľa analytikov v Česku najvýraznejšie zo všetkých európskych krajín. Odráža tak priaznivé trendy v ekonomike.

Medziročný rast českého HDP bol za druhý štvrťrok najvyšší od 4. štvrťroka 2007, kedy predstavoval 5,3 percenta. Hospodársky rast bol podľa štatistikov rovnomerne rozprestretý medzi odvetvia tuzemskej ekonomiky. Spracovateľský priemysel vzrástol medziročne o sedem percent a rast stavebníctva dosiahol tempo 3,1 percenta. Výraznejším tempom rástli aj všetky odvetvia služieb.

Obchod, doprava a ubytovanie zaznamenali oproti vlaňajšku rast o 2,8 percenta, informačné a komunikačné činnosti o 4,4 percenta a profesijné, vedecké, technické a administratívne činnosti o 5,9 percenta.

Investície do stavieb a infraštruktúry

"Štvrťročný rast HDP bol z jednej tretiny ťahaný spotrebou domácností a z dvoch tretín investičnými aktivitami. Medziročne bol príspevok k rastu HDP rozložený rovnomernejšie," oznámil ČSÚ. Spotreba domácností stúpla oproti vlaňajšku o 3,1 percenta a medzikvartálne o 0,7 percenta.

Investície podľa štatistikov výrazne vzrástli, keď tvorba fixného kapitálu stúpla oproti vlaňajšku o 5,9 percenta a medzikvartálne o 3,5 percenta. "Na medziročnom raste sa podieľali najmä investície do stavieb a infraštruktúry, však významne rástli aj investície do strojov a zariadení," oznámili štatistici. Stúpla tiež hrubá pridaná hodnota, čo je rozdiel medzi hodnotou výroby a služieb a náklady na ich produkciu. Medziročne sa zvýšila o 3,8 percenta a medzikvartálne o 0,9 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok