Kim dohodu s Južnou Kóreou uvítal: Kompromisu napomohla vojenská sila

TASR
28.8.2015 06:55

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že zmluva uzavretá medzi KĽDR a Južnou Kóreou predstavuje veľkú príležitosť na zlepšenie vzťahov medzi oboma štátmi.

Kim dohodu s Južnou Kóreou uvítal: Kompromisu napomohla vojenská sila
SITA/AP

Odvolali bojovú pohotovosť

Kim Čong-un dodal, že ku kompromisu sa podarilo dospieť najmä vďaka vojenskej sile jeho krajiny. Uzavretiu dohody predchádzala delostrelecká paľba na spoločnej hranici, ktorá je jednou z najviac militarizovaných zón sveta. Na základe dohody uzavretej tento utorok v skorých ranných hodinách miestneho času Severná Kórea vyjadrila poľutovanie nad nedávnym zranením dvoch juhokórejských vojakov pri výbuchu pozemnej míny v takzvanom demilitarizovanom pásme a Južná Kórea súhlasila, že zastaví svoje propagandistické vysielanie cez amplióny do Severnej Kórey. Oba štáty o tom informovali v spoločnom vyhlásení, informovala tlačová agentúra Reuters.

Dodala, že Severná Kórea tiež súhlasila s odvolaním stavu bojovej pohotovosti, ktorý vyhlásila. Obe krajiny sa dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach o zlepšení vzájomných vzťahov, či už v Soule, alebo Pchjongjangu.

Propaganda cez amplióny

Spoločné tlačové komuniké je podľa Kima významnou príležitosťou na zmiernenie vážneho napätia medzi oboma krajinami vo vojenskej oblasti a k tomu, aby sa medzikórejské vzťahy, ktoré sú teraz v zlom stave, vydali cestou zmiernenia a vzájomnej dôvery. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá citovala Kimove slová sprostredkované agentúrou KCNA.

Kim vystúpil s týmto vyhlásením sa zasadnutí vojenskej komisie Kórejskej strany práce - jedinej vládnucej politickej strany v KĽDR, ktorá minulý týždeň pohrozila Južnej Kórei útokmi v prípade, že Soul neprestane s propagandou šírenou cez amplióny v pohraničnom pásme. KĽDR nezostala pri slovných vyhrážkach, ale zasiahla jeden z ampliónov, na čo Južná Kórea reagovala vypálením desiatok delostreleckých nábojov smerom k Severnej

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok