Rakúšania nedokázali určiť počet tiel v nákladiaku, vytekala z neho krv

TA3 TASR
27.8.2015 18:56

Podľa rakúskej polície boli migranti mŕtvi asi 2 dni a ich telá sú v pokročilom štádiu rozkladu. Vozidlo, v ktorom našli mŕtve telá nie je podľa rakúskych policajtov typické pre prevádzačov a zrejme nebolo pôvodne na prevoz migrantov určené. Po šoférovi auta polícia intenzívne pátra.

Prvé informácie o totožnosti

Rakúska polícia má už vďaka pomoci kolegov zo susedných krajín prvé informácie o možnej totožnosti desiatok mŕtvych, ktorých telá sa našli dnes v chladiarenskom vozidle v odstavnom pruhu diaľnice A4 neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. S vysokou mierou pravdepodobnosti ide o utečencov. Na mimoriadnej tlačovej konferencii v Eisenstadte o tom hovoril riaditeľ burgenlandskej krajinskej polície Hans Peter Doskozil.

Podľa jeho slov sa podarilo zistiť, že vozidlo odišlo z Budapešti, respektíve jej okolia 26.8. v skorých ranných hodinách a do Rakúska sa dostalo v nočných hodinách cez cestný hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf neďaleko Bratislavy.

Vozidlo s mŕtvymi utečencami odtiahli medzičasom na niekdajšie pracovisko veterinárov v Nickelsdorfe, kde sú dané predpoklady pre postupné vyloženie obetí. Tento proces by mal byť ukončený do 28.8., odznelo pri tejto príležitosti. Následne telá prepravia na súdnu medicínu vo Viedni.

Mŕtvi už pri prekročení hranice

Doterajšie poznatky z obhliadky nešťastníkov naznačujú, že by mohli byť už jeden a pol až dva dni po smrti. Mnohé hovorí pre to, že pri prekračovaní štátnej hranice boli už mŕtvi. Na diaľnici navyše objavili krv vytekajúcu z nákladiaka. Všetko upresnia až súdni lekári a špecialisti z ďalších odborov. V súčasných klimatických podmienkach to však nebude jednoduché, pripustil policajný predstaviteľ.

Na otázky, ako je možné, že vozidlo v čase, keď sa zvýšili bezpečnostné opatrenia v súvislosti s vlnou utečencov, nikto nekontroloval, Doskozil pripomenul, že cez spomínaný úsek diaľnice, spájajúcej rakúsku a maďarskú metropolu, prechádza denne 5000 nákladných vozidiel a ich detailná kontrola by znamenala vyvolanie kolapsu cestnej dopravy v danom regióne.

Pomôžu aj Maďari

Maďarská polícia poskytne rakúskym orgánom pomoc pri ich vyšetrovaní prípadu mŕtvych migrantov nájdených v nákladnom aute na rakúskej diaľnici A4, oznámila v Budapešti Kinga Fügediová-Bognárová z komunikačnej služby Celoštátneho veliteľstva polície.

Ďalej uviedla, že šéf maďarskej polície Károly Papp popoludní konzultoval so šéfom rakúskej polície a ponúkol mu pomoc prostredníctvom Národnej vyšetrovacej kancelárie Pohotovostnej polície, ktorá by mala spolupracovať s rakúskymi orgánmi v záujme čo najrýchlejšieho odhalenia páchateľov.

Fügediová-Bognárová dodala, že vyšetrovanie vedú rakúske orgány, preto ďalšie informácie nemôže poskytnúť.

Situácia sa zhoršuje

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár potvrdil, že vozidlo s pozostatkami migrantov malo maďarské evidenčné číslo. Zaregistroval ho občan Rumunska v Kecskeméte, vozidlo bol zrejme kúpené od slovenskej firmy.

"Obeťami sú zrejme ilegálni migranti, ktorí sa pokúšali dostať do západnej Európy cez Maďarsko, prípadne prostredníctvom maďarských sprostredkovateľov," dodal Lázár.

"Tento mimoriadny prípad poukazuje na to, že situácia prisťahovalectva sa v uplynulých týždňoch vo veľkej miere zhoršila," zdôraznil maďarský minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok