V nákladiaku pri slovenských hraniciach našli desiatky mŕtvych utečencov

TA3 ČTK TASR
27.8.2015 15:59

Možno až 50 mŕtvych migrantov našla rakúska polícia pri meste Parndorf neďaleko slovenských hraníc. Zrejme sa udusili. Vodič je na úteku, o prípade píše celý svet.

Možno až 50 mŕtvych

Rakúska polícia kontrolovala dopoludnia na úseku diaľnice A4 neďaleko Bratislavy nákladné auto, v ktorom sa mohlo nachádzať 20 až 50 mŕtvych utečencov, vrátane najmenej desiatich detí.

Rakúska verejnoprávna stanica ORF informovala, že odstavené vozidlo prevádzačov sa nachádzalo medzi mestami Neusiedl a Parndorf.  Predpokladá sa, že utečenci sa zadusili v uzavretom priestore a zomreli už dávnejšie. Utečenci boli v nákladnom aute s nápismi slovenskej spoločnosti Hyza.

unnamed (1).jpg

Vodič je na úteku

Nákladné auto síce malo slovenské nápisy, ale dočasné maďarské evidenčné číslo. V meste Kecskemét si ho údajne prevzal občan Rumunska.

"Prípad vyšetruje okrem Krajinského policajného riaditeľstva v súčinnosti s Spolkovým kriminálnym úradom vo Viedni. Takýto tragický prípad, kedy zahynulo až také veľké množstvo migrantov, sa v Rakúsku nestal, aspoň ja taký prípad neevidujem," uviedla hovorkyňa Krajinského policajného riaditeľstva v Burgenlande Alexandra Hareterová. Slovenská polícia chce s rakúskymi kolegami pri riešení prípadu spolupracovať. Dodávku na ceste zrejme odstavili už v stredu. Ako uviedla televízia ORF, vodič je na úteku a pátrajú po ňom.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová o prípade informovala na špeciálnej tlačovej konferencii, pričom úmrtie utečencov označila za veľkú tragédiu. "Pašeráci ľudí sú zločinci. Kto si ešte teraz myslí, že z dobrej duše pomáhajú migrantom, tomu niet pomoci," dodala.

Vozidlo v nesprávnych rukách

Nákladné auto s logom firmy Hyza napokon nepatrí tomuto topoľčianskemu hydinárskemu podniku. Ako uviedol hovorca spoločnosti Mikuláš Šranko, nájdené vozidlo je jedno z áut, ktoré firma vyradila zo svojho vozového parku v priebehu rokov 2013 a 2014.

„Žiaľ, niektoré z nich sa zrejme dostali do nesprávnych rúk. Všetky autá, ktoré v súčasnosti používa naša spoločnosť, sú monitorované signálom GPS a sú na Slovensku,“ uviedol Šranko. Spoločnosť Hyza v uplynulých rokoch vyradila zo svojho vozového parku 21 nákladných áut, ktoré boli následne predané rôznym záujemcom. „My sme už ďalej nesledovali, či si noví majitelia ponechali na vozidlách náš branding a logá, alebo ich dali dole. Žiaľ, niektoré z týchto áut aj s označením našej firmy bolo zneužité na nelegálnu činnosť,“ dodal Šranko.

O prípade píšu médiá po celom svete, ruský portál rt.com, britská BBC či Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok