Odhady ukazujú Pyrrhovo víťazstvo britských konzervatívcov

TA3 TASR SITA ČTK
8.6.2017 23:18

Ťah britskej premiérky Theresy Mayovej s predčasnými voľbami zrejme celkom nevyšiel. Konzervatívci síce podľa prvých výsledkov vo voľbách zvíťazili, stratili však väčšinu. Situáciu s vami sledujeme online.

Odhady ukazujú Pyrrhovo víťazstvo britských konzervatívcov
SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

00:10 Bývalý riaditeľ komunikácie predchádzajúceho britského premiéra Davida Camerona povedal, že odhady volebných výsledkov otrasú Konzervatívnou stranou. Craig Oliver pre televíziu Sky uviedol, že ak sú tieto odhady presné, "vyvolajú hlboký a trvácny šok" v centrále strany, pretože sa zdá, že rozhodnutie premiérky Theresy Mayovej vyhlásiť predčasné parlamentné voľby malo opačný účinok, ako zamýšľala.

"Bolo to to najväčšie riziko, ktoré akýkoľvek politik počas dlhého času podstúpil a ak sa potvrdia odhady výsledov, nevyplatilo sa," zdôraznil Oliver.

00:07 O aktuálnej situácii na britských ostrovoch sme sa v našom štúdiu rozprávali s kolegom zo zahraničnej redakcie Vladom Lichvárom. Pozrite si rozhovor ↓.

23:50 Britský minister pre Severné Írsko James Brokenshire povedal, že je "priskoro na to povedať", či bol presný odhad volebných výsledkov, podľa ktorého jeho Konzervatívna strana nezíska v parlamente väčšinu.

"Musíme počkať na nejaké faktické údaje," povedal naznačujúc, že v kľúčových oblastiach konzervatívci rátali so silnou podporou.

23:47 Za "úplnu katastrofu" pre Konzervatívnu stranu i pre premiérku Theresu Mayovú označil niekdajší minister financií vo vláde premiéra Davida Camerona, George Osborne, odhady výsledkov predčasných parlamentných volieb. Ďalší britskí politici sú v hodnotení odhadov opatrní, je potrebné podľa nich počkať až na konečné výsledky.

23:40 Na prvé výsledky predčasných volieb reaguje aj britská libra, ktorá sa prudko prepadla.

 

23:20 Podľa odhadov britských volebných výsledkov, zverejnených po skončení dnešného hlasovania, získala Konzervatívna strana premiérky Theresy Mayovej v 650-člennej Dolnej snemovni iba 314 parlamentných kresiel a prišla tak o väčšinu. Opozičná Labouristická strana bude mať 266 kresiel, Liberálni demokrati 14 a Škótska národná strana (SNP) 34. Strana nezávislosti spojeného kráľovstva (UKIP) sa do parlamentu nedostala.

23:06 Britskí voliči ukončili hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách, od ktorých si premiérka Theresa Mayová sľubovala posilnenie svojho mandátu v procese vystúpenia Británie z EÚ.

Podľa prvých odhadov výsledkov, ktoré stanica BBC zverejnila hneď po zatvorení volebných miestností o 22.00 h miestneho času, vládnuci kozervatívci zvíťazili nad opozičnými labouristami, pravdepodobne však stratili doterajšiu parlamentnú väčšinu.

22:05 Britskí voliči majú už iba necelú hodinu na to, aby hlasovali v predčasných parlamentných voľbách.  Podľa údajov niektorých volebných komisii je účasť o trochu vyššia než zvyčajne býva. Prvé odhady výsledkov môžeme očakávať krátko po 23:00 hod. nášho času.

Predčasným parlamentným voľbám vo Veľkej Británií sme sa venovali aj v dnešnej Téme dňa. Reláciu si môžete pozrieť TU.

17:10 Britská polícia popoludní nakrátko uzavrela Trafalgarské námestie v Londýne. Dôvodom bol podozrivý predmet. Túto oblasť v centre britskej metropoly zároveň evakuovala. Následne úrady oznámili, že nebezpečenstvo už nehrozí a že zrejme nešlo o terorizmus.

Policajný hovorca uviedol, že námestie bolo evakuované a na miesto boli vyslaní špecialisti. Preventívne bola uzavretá aj neďaleká stanica Charing Cross. Polícia zatiaľ neposkytla podrobnosti o podozrivom náleze.

15:20 Voľby vo Veľkej Británii určia, ako sa bude ďalej vyvíjať jej ekonomika. Viac sa dozvietetu:

12:27 Maďarský bezpečnostný analytik György Nógrádi si myslí, že v britských predčasných parlamentných voľbách sa voliči rozhodujú medzi Brexitom a bezpečnosťou. Brexit hrá do karát premiérke Therese Mayovej, otázka bezpečnosti však už nie. Povedal to vo verejnoprávnej televízii M1 a vyjadril názor, že bolo chybou zabiť uplynulý víkend v Londýne 50 výstrelmi troch teroristov.

Obyvateľstvo síce ocenilo, že útočníkov do ôsmich minút zlikvidovali, problémom podľa Nógrádiho ale je, že takto z nich nedostali žiadne informácie. "Bolo by bývalo užitočnejšie vypočúvať ich, ale britské orgány v ostatnom čase hromadili chyby doposiaľ nevídaným spôsobom," konštatoval, súčasne však pripustil, že z Budapešti je nemožné posudzovať prácu britskej polície a tajnej služby.

"Šanca radikalizácie prisťahovalcov prichádzajúcich v súčasnosti do Európy je oveľa väčšia než v prípade prisťahovalcov druhej či tretej generácie žijúcich na tomto kontinente," podotkol analytik, podľa ktorého môže byť jediným riešením situácie ochrana vonkajších schengenských hraníc. Každého, kto je na vyhostenie, treba vyhostiť, dodal Nógrádi s poznámkou, že napríklad v Nemecku do tejto skupiny patria státisíce cudzincov, ktorí sa časom jednoducho stratia príslušným orgánom z očí.

britain-election-80661-d2a682d312394988b9557155d6f6a998_0a000002-27fc-0a94.jpg

12:05 Svoje hlasy dopoludnia odovzdali lídri najsilnejších strán, ktorí do poslednej chvíle využívali mítingy na presviedčanie potencionálnych voličov. Mayová odvolila v spoločnosti manžela v meste Berkshire na juhovýchode Anglicka, Corbyn na severe Londýna. Líderka škótskych nacionalistov Nicola Sturgeonová vhodila svoju obálku do urny v Glasgowe.

britain-election-85109-6464e3ce3e5b42aab797621ae5d8cb7c_0a000002-2234-8051.jpg
britain-election-27576-eae2b284089c40589ef732dbe2795a33_0a000002-2293-6171.jpg

11:02 Theresa Mayová aj Jeremy Corbyn požiadali voličov o podporu aj na internetových sieťach. "Pokiaľ veríte v Britániu a v to, že naše najlepšie dni sú pred nami, dajte mi podporu, aby som mohla Britániu viesť," odkázala Mayová na sociálnych sieťach Twitter a Facebook. "Dnes je to na vás," upozornila s tým, že potrebuje silnejší mandát k vyjednávaniu o Brexite.

 

Corbyn sa obrátil na voličov prostredníctvom Twitteru. "Toto je náš deň. Náš čas. Naša šanca," napísal šéf opozičnej strany a sľúbil, že voľba labouristov povedie k zmene Británie v krajinu, ktorá bude slúžiť väčšine a nie obmedzenej menšine.

10:00 O aktuálnej situácii na britských ostrovoch sme sa našom štúdiu rozprávali s kolegom zo zahraničnej redakcie Petrom Nittnausom a analytikom z Nadácie F. A. Hayeka Martinom Regulim.

9:00 Konzervatívna britská premiérka Theresa Mayová je pre rokovania o Brexite lepšou voľbou než vodca labouristov Jeremy Corbyn. Je totiž silnejšou osobnosťou a bude zastupovať názory väčšiny britských poslancov, keďže v dnešných predčasných parlamentných voľbách zrejme s prehľadom zvíťazí. Myslí si to britský konzervatívny europoslanec Charles Tannock.

"Domnievam sa, že verejnosť ju bude považovať za viac kompetentnú, aby to uskutočnila (viedla rokovania) a naplnila vôľu britských voličov," povedal Tannock v Bruseli v rozhovore so slovenskými novinármi. Britský europoslanec v tejto súvislosti poukázal na to, že Mayová má okolo seba tím expertov zahŕňajúci momentálnych členov vládneho kabinetu, ktorý sa už Brexitom zaoberá a bude schopný začať v nadchádzajúcich týždňoch s rokovaniami, zatiaľ čo Corbyn s týmto reálnu skúsenosť nemá.

Premiérka podľa Tannocka zároveň od začiatku diskusii svoj postoj formulovala veľmi jasne, keď povedala, že "Brexit znamená Brexit". Naopak labouristom podľa neho trvalo výrazne dlhšie, kým si v tejto veci ujasnili svoj postoj.

Tannock, ktorého manželka pochádza zo Slovenska, sa silne zasadzoval za zotrvanie v Únii a na Brexite nevidí nič pozitívne. Domnieva sa však, treba rešpektovať výsledok referenda a dosiahnuť najlepšiu možnú dohodu. Dúfa pritom, že Británia by sa mohla usilovať o tzv. mäkší Brexit. To by sa podľa neho mohlo stať v prípade, že Mayová vyhrá tzv. pohodlnou väčšinou.

8:45 Pri parlamentných voľbách v Británii sa uplatňuje čisto väčšinový systém. Dolná snemovňa rozpustená začiatkom mája, keď sa zároveň začala predvolebná kampaň, vzišla z volieb v roku 2015 a bola najkratšie zasadajúcim poslaneckým zborom v Británii od roku 1974.

8:15 Voľby sa konajú len päť dní po teroristickom útoku v Londýne, kvôli ktorému boli na londýnskych mostoch nainštalované bezpečnostné bariéry a v uliciach hliadkuje zvýšený počet policajtov. Volebné miestnosti sa zatvoria o 22:00 miestneho času (23:00 SELČ). Ihneď po tom sa očakávajú prvé odhady výsledkov.

V priebehu noci začnú postupne prichádzať výsledky z celkovo 650 volebných obvodov. V prípade výraznej prevahy niektorej zo strán môže byť víťaz volieb známy už v skorých ranných hodinách, v prípade malého rozdielu to však potrvá dlhšie.

8:00 V krajine sa otvorili volebné miestnosti. Prieskumy predpovedajú víťazstvo konzervatívcov premiérky Theresy Mayovej, kľúčovou otázkou však je, či sa jej podarí zostaviť silnú väčšinovú vládu. Mayová vypísala voľby v snahe posilniť svoju parlamentnú väčšinu, ktorú momentálne tvorí 330 hlasov zo 650.

Tým by si zaručila aj mandát na vyjednávanie o Brexite. Posledné prieskumy ale ukazujú, že stratila značnú väčšinu svojho náskoku, ktorý mala na začiatku kampane. Nie je teda isté, či vôbec získa nadpolovičnú väčšinu. Experti sa zhodujú, že v prípade nepresvedčivého víťazstva by mohol Mayovú v premiérskom kresle nahradiť niekorí z jej straníckych kolegov.

britain-election-48177-e28ed47cadf54819b955d413ccff25fd_0a000002-e7b9-de92.jpg

7:45 Corbyn povedal svojim stúpencom v Colwyn Bay v severnom Walese, že "výber je celkom jednoduchý. Päť ďalších rokov konzervatívnej vlády, päť ďalších rokov šetrenia, päť ďalších rokov škrtov. Alebo niečo iné."

Vodca labouristov obviňuje finančnú politiku vládnucich konzervatívcov, že ubližuje chudobným a zvyšuje sociálnu nerovnosť. Labouristi navrhujú zvýšiť dane pre päť percent najbohatších, rozšíriť práva pracujúcich, zrušiť školné na univerzitách a investovať 250 miliárd libier, čo je 287 miliárd eur, do infraštruktúry.

Mayová vypísala pred mesiacom predčasné parlamentné voľby, aby si posilnila postavenie pred rokovaním o podmienkach Brexitu. Potrebuje mať širšiu väčšinu ako 12 poslaneckých kresiel, ktoré získal vo voľbách v roku 2015 jej konzervatívny predchodca David Cameron. Tesné víťazstvo by spochybnilo jej autoritu vnútri strany aj pri rokovaniach s EÚ.

7:35 Britská premiérka Theresa Mayová sa v predvečer volieb pokúsila vrátiť v kampani od teroristických útokov a debaty o úrovni bezpečnostných opatrení k Brexitu. A zdôraznila, že iba ona môže zabezpečiť dobrú dohodu o vystúpení Británie z EÚ.

"Čo sa týka zajtrajších volieb, myslím si, že otázky, ktoré si ľudia musia položiť, sú dnes presne také ako boli na začiatku kampane," povedala na predvolebnom zhromaždení vo východoanglickom Norwichi.

"Prvá otázka je, komu dôverujete, že má moc a pevné vedenie, aby vyjednal tú najlepšiu dohodu pre Britániu v Európe," citovala ju tlačová agentúra Reuters. Vodcu opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna sa pokúsila vykresliť ako slabého lídra, ktorý by zničil britskú ekonomiku a priviedol krajinu ku krachu v chaotických rokovaniach o Brexite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok