Zrážku lietadiel na Považí neprežilo sedem ľudí, ostatní stihli vyskočiť

TA3 SITA TASR
20.8.2015 15:37

K veľkej tragédii došlo predpoludním pri Červenom Kameni v okrese Ilava. Zrazili sa tam dve športové lietadlá a obe sa neskôr zrútili. Záchranári zasahujú v ťažkom teréne.

18:23 Vraky oboch lietadiel bude na jedno miesto sústreďovať vyslobodzovacie pásové vozidlo BVP 2 Dobrovoľného hasičského združenia POLE z Trnavy. Hasičov podľa Jozefa Hambálka z DHZ POLE čaká robota na celú noc.

18:00 Jedno z lietadiel padlo do hôrky len niekoľko desiatok metrov od tamojšej školy a rodinných domov. Obyvateľ jedného z nich Dušan Martiš bol medzi prvými, ktorí sa k zrútenému lietadlu dostali. „Krátko po deviatej manželka zbadala, ako nad nami rotuje veľké lietadlo. Videl som, ako vyhadzuje výsadkárov. To bolo asi desať sekúnd a zrazu pri tej rotácii padalo dole. Vybehli sme von, ľudia vonku už robili paniku. Videli sme, že padlo nie jedno, ale dve lietadlá. Jedno lietadlo malo useknutý chvost, pilot ho nemohol ovládať a stále rotovalo. Druhé lietadlo padlo kúsok od školy,“ priblížil Martiš s tým, že po príchode k troskám zrúteného lietadla videl jednu mŕtvu osobu, zrejme šlo o pilota.

15:05 "Krátko po štarte a prvom leteckom manévri došlo zatiaľ k nevysvetliteľnému stretnutiu obidvoch lietadiel, ktoré následne začali po zrážke padať dolu," opísal minister Kaliňák priebeh tragickej udalosti. Pri zrážke podľa neho došlo "k odstráneniu niektorých častí lietadiel", ktoré tak neboli schopné ďalšieho letu.

Kaliňák priblížil, že z jedného z lietadiel sa podarilo vyskočiť všetkým 17 parašutistom. Druhé však opustilo iba 14. "Vyšetrovanie zodpovie, pre akú príčinu sa im nepodarilo zachrániť," doplnil.


"Je to naozaj obrovská katastrofa, najmä keď nacvičovali spoločný zoskok, aby urobili nejakú radosť pri leteckom dní, ktorý tu mal byť o niekoľko dní," uviedol minister vnútra.

14:55 Zranenia, ktoré utrpeli účastníci zrážky dvoch lietadiel, si nevyžiadali hospitalizácie. Ako spresnil hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla, ambulantné ošetrenie po nehode potrebovalo päť ľudí

14:50 Čo sa vlastne stalo a čo nešťastiu predchádzalo? Minister Kaliňák sumarizuje leteckú nehodu na Považí.

14:05 Nové fotografie hasičov z miesta tragédie

01.jpg
02.jpg

13:35 Konečná bilancia leteckej nehody je sedem mŕtvych a 31 zranených.

Povedal to hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla s tým, že záchranári neevidujú žiadnych nezvestných.

13:20 Piloti sa podľa svedkov snažili do poslednej chvíle vyhnúť pádu do obytných štvrtí, nad ktorými sa lietadlá zrazili. Informuje o tom Markíza. Obetí nešťastia teda mohlo byť oveľa viac.

20150820_CK10_4RS8470278246.jpg

12:50 Ako spresnil Gyenes, pri nácviku hromadného zoskoku na sobotňajší letecký deň na letisku v Slávnici pravdepodobne jedno z lietadiel prudko kleslo, a tak došlo k zrážke. "V prvom lietadle zahynula dvojčlenná posádka, všetkým parašutistom sa ale podarilo vyskočiť. V druhom zahynula tiež dvojčlenná posádka a traja parašutisti," povedal Gyenes.

20150820_CK12_4RS8591278248.jpg

12:40 Záchranári už zrejme našli všetkých nezvestných, uviedli topky.sk. Konečná bilancia tragédie by mala byť sedem mŕtvych. Zahynuli štyria piloti a traja parašutisti.

12:30 Organizátori neoficiálne potvrdili, že pre tragédiu bude zrejme letecký deň na letisku Slávnica zrušený. Medzi obeťami sú totiž údajne aj členovia miestneho aeroklubu, ktorý podujatie organizovali.

20150820_CK14_4RS8562278251.jpg

12:25 Ako uviedol Juraj Gyenes z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru Ministerstva dopravy, jedno z lietadiel malo byť preťažené, preto vo vzduchu kleslo.

11:55 Nové fotografie z miesta tragédie

20150820_CK03_4RS8494278222.jpg
20150820_CK04_4RS8431278223.jpg

11:50 Video z miesta nešťastia

***Tragédia pri Ilave, zrazili sa lietadlá, zahynulo najmenej 7 ľudí.***Podľa informácií TV Markíza malo byť v jednom lietadle až 36 ľudí.Juraj Deneš z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru parašutisti-výsadkári povedal pre TASR, že v lietadlách mali byť výsadkári. Podľa ministerstva vnútra nacvičovali hromadný zoskok na blížiace sa letecký deň v Slavnici. Na miesto vyrazil minister zdravotníctva Viliam Čisláka ja policajný prezident Tibor Gašpar. Podľa redaktora RTVS Ctibora Michalku, ktorý je na mieste už polícia ohradila miesto havárie. Dve športové lietadlá sa podľa hovorkyne Zuzany Farkasovej z hasičského prezídia zrútili v ťažko dostupnom teréne. "Podľa predbežných informácií sa jedno lietadlo zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotúč, a druhe približne dva kilometre od obce Červený Kameň. Neprežilo 7 osôb. Zasahujú hasiči z Dubnice nad Váhom, z Trenčína a z DHZ Červený Kameň. K udalosti bol vyslaný vrtuľník Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a vrtuľník letky ministerstva vnútra," povedala Zuzana Farkasová.

Posted by Spravodajstvo RTVS on 20. august 2015

11:45 Podľa informácii Juraja Gyenesa z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru ministerstva dopravy išlo o dve lietadlá typu L-410, v ktorých boli parašutisti. Nehoda sa podľa neho stala vo výške približne 1500 metrov. Podľa predbežných informácií pri nehode zahynuli štyria členovia posádok oboch lietadiel a traja parašutisti. 

Na miesto nehody odcestoval aj minister zdravotníctva Viliam Čislák, informovala Eva Slováková z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva.

20150820_CK11_4RS8507278249.jpg

11:35 Pozrite si prehľad najtragickejších leteckých nehôd na Slovensku.

11:20 Veľká časť ľudí z lietadiel sa mohla zachrániť, informuje Markíza. Svedkovia videli, ako mnoho parašutistov vyskočilo aj s padákmi. Ako uviedol pre Denník N expert zo Slovenského národného aeroklubu Ján Mikuš, potrebovali byťaspoň vo výške 200 metrov, aby prežili.

Na miesto podľa topiek odišiel aj šéf slovenskej polície Tibor Gašpar.

11:15 V lietadlách bolo spolu zrejme až 40 ľudí

V lietadlách boli podľa Juraja Deneša z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru parašutisti-výsadkári. V oboch lietadlách sa vraj nachádzalo 40 ľudí. "Zásah práve prebieha, sú tam pozemné ambulancie a zasahujú aj vrtuľníky," uviedol Andrej Hirjak z OSZZS. 

Na miesto bol vyslaný aj vrtuľník letky ministerstva vnútra. Na miesto povolali aj špeciálne jednotky na štvorkolkách a šesťkolkách, ktoré budú pátrať po členoch posádky v ťažko dostupnom teréne.

11:08 Parašutisti z jedného z lietadiel pravdepodobne nacvičovali akrobatické triky pred nedeľnajším leteckým dňom na letisku Slavnica, uvádzajú topky.sk.

11:05 Hasiči potvrdili, že zrážku športových lietadiel v okrese Ilava neprežilo sedem osôb.

Informovala o tom hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová. Podľa predbežných informácií sa jedno lietadlo zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé približne 2 km od obce Červený Kameň. Na mieste zasahujú hasiči z Dubnice nad Váhom, Trenčína a dobrovoľní hasiči Červený Kameň, na miesto udalosti bol vyslaný vrtuľník vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a vrtuľník letky MV SR, dodala Farkasová.

10:55 V jednom z lietadiel malo byť vrátane parašutistov až 36 ľudí.

09:45 Minimálne 7 mŕtvych hlásia podľa portálu tvnoviny.sk po zrážke športových lietadiel pri Červenom Kameni. 

V jednom z lietadiel boli pravdepodobne parašutisti, uvádza portál s tým, že svedkovia údajne videli niekoľko ľudí, ako vyskočili s padákmi. Na mieste okrem hasičov zasahujú hasiči aj záchranári s vrtuľníkom, uviedol Andrej Hirjak z operačného strediska záchrannej služby. 

Podľa predbežných informácií sa jedno lietadlo zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé približne dva kilometre od obce Červený Kameň. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, na mieste zasahujú hasiči z Dubnice nad Váhom a Trenčína. "Na linku tiesňového volania bola ohlásená udalosť o páde lietadla o 9:23," uviedol pre topky.sk Hirjak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok