Rumunský premiér podľa prokuratúry okradol štát, zhabali mu byt

TA3 TASR
19.8.2015 16:17

Napomáhaním k daňovému úniku spôsobil rumunský premiér Victor Ponta škodu štátnemu rozpočtu vo výške 51.321 lei, čo predstavuje 11.577 eur. Informovala o tom rumunská špeciálna prokuratúra pre boj proti korupcii vo svojom vyhlásení.

Rumunský premiér podľa prokuratúry okradol štát, zhabali mu byt
SITA/AP

Protikorupčná prokuratúra ešte v júli obvinila Pontu z falšovania verejnej listiny, napomáhania pri daňovom úniku a prania špinavých peňazí, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 2007 a 2008, keď vykonával právnickú prax a súčasne pôsobil ako poslanec.

Najnovšie vyhlásenie zverejnila po zavŕšení finančného a účtovného auditu, s ktorého výsledkami oboznámila obvineného. Tomu spolu s odovzdaním kópie správy z auditu oznámila, že zhabala jeden z jeho bytov, aby bolo možné "tieto škody nahradiť".

Ponta popiera akékoľvek pochybenie a tvrdí, že konanie proti nemu je politicky motivované. Po vznesení obvinení však vyjadril ochotu zvážiť svoje odstúpenie z funkcie v prípade, že bude zaručené vymenovanie nového premiéra z radov súčasnej vládnucej koalície. Ide pritom o prvý prípad, keď v Rumunsku čelí obvineniam úradujúci predseda vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok