Záhadné lietadlo vzbudzuje obavy, pravdepodobne ide o americký stroj

TA3 TASR
11.8.2015 16:31

Už v pondelok TA3 informovala o tom, že nad Slovenskom od piatka prelietava záhadné lietadlo. Podľa našich divákov lieta veľmi nízko a v mnohých vzbudzuje obavy. S veľmi vysokou pravdepodobnosťou ide o stroj C130 Herkules.

Galko: Je to americký Hercules

Tajomné lietadlo, ktoré v sobotu a v pondelok lietalo nad územím Spiša, bol americký Hercules C 130 s americkou posádkou. Na brífingu v Bratislave o tom informoval Ľubomír Galko zo SaS, poslanec a bývalý minister obrany.

O tajomnom lietadle sme v TA3 informovali už v pondelok. Podľa svedkov ide o obrovský štvormotorový stroj, ktorý letel nízko nad zemou a dokonca mal otvorené dvere do nákladového priestoru. TA3 získala aj vyjadrenie Ministerstva obrany SR. "V uvedenom priestore Vzdušné sily Ozbrojených síl SR nevykonávali žiaden výcvik," reagoval v pondelok Martin Čambalík, riaditeľ Komunikačného odboru Ministerstva obrany SR. 

"Išlo o americké lietadlo Hercules C 130. Je to nákladné lietadlo na vojenské účely, americkej výroby. Toto lietadlo musí mať a podľa mojich informácií aj má podaný letový plán a lieta z jedného nemenovaného mesta," uviedol Galko.

Rezort je zrejme informovaný

Podľa jeho informácií išlo o prípad takého typu letu, keď pilot letí za vidu a orientuje sa pomocou objektu na zemi. "Zo záberov sa zdá, že predpisy boli dodržané a neletelo nižšie ako 300 metrov," poznamenal Galko. V takomto prípade je lietadlo podľa neho povinné kopírovať terén a riadiť sa vizuálne.

V prípade, že v jeho okolí sa nachádzajú nejaké ďalšie stroje, tak toto lietadlo je na to upozorňované. Napriek tomu, že nie je na radare, je v spojení s riadiacim letovej prevádzky. "Samozrejme, že o tejto činnosti je informované aj ministerstvo obrany. Deje sa to so súhlasom ministerstva obrany a činnosť vojenského lietadla nad územím Slovenskej republiky musí byť nahlásená," uviedol poslanec.

Skutočnosť, že lietadlo letí v takej nízkej výške a s otvorenými dverami, je podľa Galka taktiež úplne normálna. "Takto sa cvičí výsadok, či už materiálu alebo vojakov. Inak sa lietadlo správa, keď letí s otvorenými dverami a inak so zatvorenými dverami," vysvetlil.

Galko na brífingu kritizoval ministerstvo obrany za nedostatočné informácie o lietadle. "USA sú naši spojenci a k nim sa treba prihlásiť a nielen s nimi robiť biznis. Pokiaľ sme a chceme byť plnohodnotným členom NATO, tak sa nemôžeme v záujme získania nejakých hlasov vyhýbať slovám ako americký, spojenci, USA a pod.," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok