Vyššie príspevky, nižšie doplatky. Fico predstavil druhý sociálny balíček

TA3 TASR
4.8.2015 12:58

Predseda vlády Robert Fico zhodnotil dopady z prvého sociálneho balíčka a predstavil ten druhý - 15 opatrení, medzi ktorými je napríklad zvýšenie minimálnej mzdy či príspevky na ekologické zdroje energie.

Miliardový balíček

Pripravované opatrenia z druhého sociálneho balíčka vlády nepôjdu na úkor dlhu alebo deficitu. Celkovo by mala vláda na všetky tri sociálne balíky minúť jednu miliardu eur. Peniaze na ich financovanie chce použiť z lepšieho výberu daní a z boja s daňovými únikmi, informoval Fico.

"My sme na 100 % splnili prvý balík, ktorý má hodnotu 250 miliónov eur a nám klesá deficit aj verejný dlh. Znovu pripomeniem, čo povedala agentúra S&P, že sociálnych balíkov sa netreba obávať, pretože vláda ich prednostne financuje z lepšieho výberu daní, z boja proti daňovým únikom a samozrejme z lepšej ekonomiky, pretože vonkajšie a vnútorné faktory nám naštartovali ekonomiku ako takú," podotkol.


Zároveň uviedol, že plánom vlády je v rokoch 2014 až 2016 na lepšom výbere daní získať 1,6 miliardy eur. "Tento plán sa nám darí úplne napĺňať, a preto môžeme konštatovať, že celková hodnota balíkov pre ľudí, prvého, druhého aj tretieho balíka, bude okolo 1 miliardy eur," vyčíslil Fico. Tretí sociálny balík by mal byť predstavený v decembri tohto roka.

Zoznam 15 opatrení

1. zníženie DPH na 10 % na vybrané základné potraviny
2. zvýšenie minimálnej mzdy
3. pomoc pre okresy s vysokou úrovňou nezamestnanosti
4. zvýšenie materskej dávky
5. zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa
6. rozšírenie kapacít materských škôl
7. výstavba základných škôl modulového typu
8. príspevok na školy v prírode a na lyžiarske kurzy
9. štátne pobyty pre sociálne slabšie rodiny zadarmo
10. zníženie doplatkov na lieky pre deti a pre dôchodcov
11. obnova spoločných priestorov nemocníc
12. príspevok na zateplenie domov a na energetické investície v bytovkách
13. príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie
14. lacný bankový účet pre každého
15. fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve

DPH, regióny, materské dávky

Jedným z prvých opatrení druhého sociálneho balíčka, o ktorom bude rokovať vládny kabinet na svojom zasadnutí 26. augusta tohto roka, bude návrh na zníženie dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny z 20 % na 10 %.

"My sme už vo finiši. Zoznam precizujeme o konkrétne položky. Ale v podstate bude platiť to, čo sme už definovali na pracovnom sneme. Bavíme sa dnes o čerstvom mäse, mlieku, chlebe, o niektorých výrobkoch, ktoré sa týkajú rýb. Celkovo tento balík, pokiaľ ide o 10-% zníženie DPH, má pomôcť domácim výrobcom," podotkol premiér s tým, že vláda sa okrem toho bude zaoberať aj návrhom zákona, ktorý je zameraný na podporu menej rozvinutých okresov.

"Dňa 18. augusta zvolávam do Bratislavy poradu starostov, primátorov, podnikateľov, predstaviteľov miestnej štátnej správy, zatiaľ z vybraných okresov, kde miera nezamestnanosti bude vyššia ako 20 %," informoval premiér s tým, že vláda ich chce informovať o pripravovaných opatreniach.

Týmito okresmi sú Veľký Krtíš, Rožňava, Poltár či Kežmarok. "Tento návrh zákona pôjde do prvého čítania okamžite na septembrovú schôdzu. Predkladatelia navrhujú účinnosť zákona už 1. decembra," priblížil Fico.

Súčasťou druhého sociálneho balíka je okrem iného aj zvýšenie materskej dávky zo 65 % na 70 % príjmu, zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa z 230 eur na 280 eur. "Mladé rodiny budú môcť použiť tieto peniaze na zaplatenie materskej škôlky, alebo nejakého profesionála, ktorý sa stará o dieťa," myslí si Fico. Vládny kabinet chce pokračovať aj v rozširovaní kapacít predškolských zariadení. "Chceme vyjsť v ústrety všetkým mestám a obciam, ktoré požiadajú o rozšírenie kapacít. Prvé kolo maximálne úspešné," podotkol Fico.

V záujme vlády je aj zvyšovanie minimálnej mzdy. Podľa premiéra by sa mala určite v budúcom roku priblížiť hranici 400 eur. Medzi ďalšie opatrenia druhého sociálneho balíčka patrí aj zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov, či obnova spoločných priestorov nemocníc. Vládny kabinet plánuje poskytovať rodinám aj príspevok pre deti na školy v prírode a lyžiarske kurzy, chce tiež dotovať pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach.

Pozrite si celú premiérovu tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok