Otázka migrantov je problémom celej Európy, tvrdí britská ministerka Mayová

TA3 TASR
2.8.2015 13:52

Situácia s migrantmi v prístavnom francúzskom meste Calais je problémom celej Európy a nielen Francúzska. Ostatné krajiny by mali preto pri jeho riešení pomôcť. The Sunday Telegraph to uviedli britská ministerka vnútra Theresa Mayová a jej francúzsky partner Bernard Cazeneuve.

Talianska pobrežná hliadka zachránila 1800 utečencov

Talianska pobrežná stráž zachránila v sobotu okolo 1800 migrantov zo siedmich preplnených plavidiel. Na veľkom gumenom člne vezúcom 212 utečencov objavili záchranári päť tiel. Obete sa našli priamo na palube lode počas záchrannej operácie, informovala hovorkyňa pobrežnej hliadky a dodala, že príčina úmrtí sa nateraz nezistila.

Hovorkyňa nešpecifikovala ani národnosť týchto zachránených utečencov.Stredozemné more sa stalo tranzitným miestom s najtragickejšou bilanciou v počte obetí migrantov a utečencov. Podľa odhadov našlo v jeho vodách iba v uplynulom roku smrť vyše 3500 ľudí, pričom od začiatku tohto roka ich tam zahynulo 2000.

Ide prevažne o migrantov snažiacich sa cez Stredozemné more doplaviť na starý kontinent, utekajúcich pred extrémnou chudobou a vojnovými konfliktami v Afrike či na Blízkom východe.

Približne štvrtinu utečencov, ktorí sa od začiatku tohto roka dostali do Európy, tvoria Eritrejčania, nasledujú Nigérijčania, Somálčania, Sudánci a Sýrčania, vyplýva zo štatistík Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. Iba do Talianska pricestovalo v tomto roku po mori 90.000 migrantov, pričom v roku 2014 ich bolo 170.000. Väčšina z nich tam nemá v úmysle zotrvať a smerujú do prosperujúcejších európskych krajín ako Francúzsko, Nemecko či Anglicko.

Zeman migrantom: Nik vás nepozval

Český prezident Miloš Zeman prostredníctvom rozhovoru pre server Blesk.cz odkázal utečencom na českom území, že ich do Česka nikto nepozýval. Utečenci podľa neho musia rešpektovať pravidlá tejto krajiny, citoval z rozhovoru spravodajský server Novinky.cz.

Zeman utečencov vyzval, že ak sa im to nepáči, "nech bežia preč". Dodal, že "týmto ľuďom najlepšie pomôžeme na ich území". Prezident tým podľa servera Novinky.cz mal na mysli najmä utečencov z Blízkeho východu a Afriky. Podľa neho možno očakávať aj prílev migrantov z Ukrajiny, ktorí však "na rozdiel od tých islamských majú oveľa väčšiu schopnosť asimilácie".

Prezident ČR ocenil aj nasadenie českej polície pri pohybe utečencov po českom území a podporil aj záujem zosilniť tieto opatrenia. Uviedol, že armáda je schopná poslať na hranice asi 1500 vojakov. Zodpovednosť za súčasnú vlnu utečencov majú podľa Zemana tie režimy, ktoré "svojimi hlúpymi akciami toto vyvolali". Podľa neho nejde len o USA, ale aj o celý rad členských krajín EÚ. V súvislosti s tým Zeman položil otázku, prečo "si to máme odskákať my?"

Zeman v rozhovore pre Blesk.cz podporil ochranu vonkajších hraníc EÚ a činnosť tzv. modrých prílb OSN, ktoré by cielene likvidovali výcvikové základne teroristov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok