V Kalifornii vyhlásili pre rozsiahle lesné požiare stav núdze

TA3 TASR
2.8.2015 08:02

Tisíce kalifornských hasičov stále bojuje s rozsiahlymi lesnými požiarmi, ktoré si vyžiadali aj jednu obeť. Pri záchranných prácach prišiel o život jeden z hasičov. V štáte Kalifornia vyhlásili stav núdze.

Dvadsať veľkých požiarov

"Výnimočný stav dáva orgánom právo mobilizovať v boji proti požiaru Národnú gardu a prideliť finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu," informoval televízny kanál NBC.

V súčasnej dobe na území Kalifornie vyčíňa viac ako 20 veľkých požiarov na celkovej ploche asi 9000 kilometrov štvorcových. Do boja s ohňom nasadili asi 8000 hasičov a mnoho techniky. V najbližších dňoch sa k nim pripoja aj jednotky Národnej gardy.

Kritická situácia

Lesné požiare si vynútili evakuáciu stoviek ľudí a vyžiadali si už aj život jedného zasahujúceho požiarnika - dobrovoľníka, ktorý pricestoval pomáhať z Južnej Dakoty.

Podľa amerických médií sa situácia v Kalifornii počas víkendu nezmení - v štáte očakávajú tzv. suché búrky - búrky bez dažďa a  blesky a nárazový vietor môžu situáciu ešte viac zhoršiť. Podľa hasičov sa situácia nezmení, kým nezačne výdatne pršať. "Potrebujeme trvalé a dlhšie trvajúce zrážky," uviedol Ken Pimlott, šéf kalifornského ministerstva lesného hospodárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok