Nové trosky nájdené na Réunione nepochádzajú zo zmiznutého boeingu

TA3 TASR SITA
2.8.2015 07:50

Úlomky, ktoré sa našli v nedeľu na ostrove Réunion, nemajú nič spoločné so zmiznutým boeingom. Povedal to jeden člen vyšetrovacieho tímu. Úlomky zrejme z nezvestného boeingu však našla upratovacia firma na francúzskom ostrove ešte pred tromi mesiacmi. Pre britský denník Telegraph to uviedol jeden zo zamestnancov.

Nové úlomky nemajú nič so zmiznutým boeingom

Kovový predmet, ktorý sa našiel na severnom pobreží francúzskeho ostrova Réunion, nie je úlomkom z trupu zmiznutého lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. V Paríži to uviedol riaditeľ malajzijského Úradu civilného letectva Azharuddin Abdul Rahman, ktorý sa vo Francúzsku zapojí do analýzy úlomku, ktorý by mohol byť časťou krídla zmiznutého lietadla a ktorý sa našiel v stredu na pláži na Réunione.

Kus kovu s rozmermi 10x10 centimetrov našiel v nedeľu muž, ktorý sa prechádzal po pláži neďaleko metropoly ostrova Saint-Denis. Nález odovzdal príslušníkom žandarmérie a tí ho prepravili k vyšetrovateľom leteckého nešťastia. Rahman vysvetlil, že po tom, ako v médiách zaznamenal správy o tomto náleze, spojil sa s kolegami na Réunione, ktorí sa prípadom zaoberajú, a tí ho ubezpečili, že ide len o kus tyče, možno z rebríka.

Honba za pokladom

Ďalší predmet - 70 centimetrov dlhý kus hliníkového plechu - sa našiel v nedeľu ráno neďaleko Saint-André - miesta, kde túto stredu objavili predpokladaný kus krídla lietadla malajzijskej spoločnosti. Objavili sa dohady, že by mohlo ísť o časť dverí lietadla.

Zdroje blízke vyšetrovaniu uviedli, že na ostrove Réunion zavládla atmosféra blízka "honbe za pokladom": ľudia na políciu prinášajú rôzne predmety nájdené na pobreží v nádeji, že by mohlo ísť o trosky lietadla, ktoré vlani v marci záhadne zmizlo počas letu z malajzijského Kuala Lumpur do Pekingu. Na palube bolo 239 cestujúcich a členov posádky.

Trosky našli pri čistení pobrežia

Ďalšie úlomky zrejme z nezvestného boeingu našla upratovacia firma na francúzskom ostrove ešte pred tromi mesiacmi. Pre britský denník Telegraph to uviedol jeden zo zamestnancov.

Denník citoval slová Nicolasa Ferriera, ktorý pri čistení opustenej časti východného pobrežia ostrova videl časti lietadla. V máji tam pri zbieraní odpadkov našiel modré sedadlo, neskôr aj niekoľko kufrov s vecami. Fakt, že by mohlo súvisieť so zmiznutím malajzijského lietadla, si však uvedomil až po správach o objave časti krídla boeingu na ostrove.

Trosky spálil

S nájdenými vecami naložil tak, ako aj v iných podobných prípadoch - spálil ich. "Je to moja práca," uviedol Ferrier, ktorý sa živí ako smetiar a zbiera odpadky aj na odľahlých a málo navštevovaných častiach pobrežia. "Zbieram smeti a pálim ich," vysvetlil. Nevylúčil, že mohol spáliť aj mnoho vecí, ktoré nejako súviseli so strateným boeingom. Dodal, že v máji si všimol aj úlomok krídla nájdený túto stredu.

Telegraph poznamenal, že Ferrierovo rozprávanie potvrdila aj iná obyvateľka ostrova menom Isabel, ktorá tvrdí, že so svojím 10-ročným synom počas spoločnej prechádzky pozdĺž pobrežia ostrova objavili dva kufre a predmet podobný krídlu lietadla. Žena si tiež uvedomila význam nálezu až po tom, ako sa objavila správa o nájdení časti vraku Boeingu 777.

Tri hypotézy pôvodu

Úlomok krídla zatiaľ neidentifikovaného lietadla našli na ostrove Réunion v Indickom oceáne. Zatiaľ existujú tri hypotézy ohľadom pôvodu úlomku - podľa jednej z nich by mohlo ísť o úlomok krídla malajzijského lietadla nezvestného od mája 2014.

Na Réunione nájdené trosky previezli do Francúzska, kde sa na budúcu stredu začne ich expertíza. Uskutoční sa v laboratóriách ministerstva obrany v mestečku Balma neďaleko Toulouse, kde sa špecializujú na vyšetrovanie leteckých nešťastí. Na skúmaní trosiek sa zúčastnia aj experti z Malajzie, ako aj odborníci zo spoločnosti Boeing.

Prvé stopy pre objasnenie nešťastia

Ide o prvú konkrétnu stopu, ktorá by mohla viesť k zisteniu, čo sa 8. marca 2014 odohralo na palube lietadla Boeing 777, prepravujúceho 239 cestujúcich a členov posádky, keď stroj smerujúci z malajzijského Kuala Lumpur do Pekingu záhadne zmizol.

Réunion sa nachádza približne 3700 kilometrov od rozľahlého priestoru v južnej časti Indického oceánu pri západnom pobreží Austrálie, kde sa doteraz sústreďovalo pátranie po nezvestnom lietadle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok