V Trenčianskych Tepliciach otvorili kúpalisko Zelená žaba

TA3 SITA
31.7.2015 16:41

Areál legendárneho kúpaliska Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach po rekonštrukcii za desať miliónov eur privíta v 1. augusta prvých návštevníkov. Jedinečné kúpalisko, dielo českého architekta Bohuslava Fuchsa, chátralo od roku 2001, keď mu praskol bazén.

Verejnosť spísala petíciu

Do rekonštrukcie kúpaliska sa pustil investor Ivo Valenta, ktorý v tomto prípade hovorí o svojej srdcovej záležitosti. Pôvodný rozpočet sa pre podmienky pamiatkarov a neplánované investície zvýšil z predpokladaných šiestich na desať miliónov eur, z toho 1,5 milióna tvorí dotácia z eurofondov. Na obnove kúpaliska má svoj podiel verejnosť, ktorá za jeho záchranu bojovala petíciou.

"Investíciu pána Valentu si veľmi vážime. Mali sme vážne obavy, že k rekonštrukcii nikdy nepríde a objekt obsadia bezdomovci. Bola by to veľká škoda pre celú oblasť,“ povedal primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty. Kľúčovou požiadavkou investora podľa architekta Radovana Valentu bolo zachovanie pôvodného architektonického štýlu a popritom aj celoročná

Celý areál bude podľa hovorkyne investora Magdy Pekařovej v rámci strednej Európy unikátny svojimi službami, ktoré bude návštevníkom poskytovať. Okrem 33 metrov dlhého bazéna sa budú v areáli nachádzať multifunkčné ihriská, vonkajší bowling a ďalšie služby, pre náročnejších klientov je vyhradená VIP zóna. Unikátom areálu je saunový svet, ktorý je umiestnený v lesnom prostredí.

Spor medzi pamiatkarmi a investorom

Stavbu kúpaliska navrhol v 30. rokoch minulého storočia český architekt Bohuslav Fuchs v duchu medzivojnovej architektúry. Zakomponoval ho na vrch nad Trenčianskymi Teplicami. Bazén je vytesaný do skaly. Zelená žaba je jedno z dvoch kúpalísk na území Slovenska, ktoré sú pre významné architektonicko - historické hodnoty zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu.

Návrh rekonštrukcie kúpaliska vyvolal v roku 2014 spor medzi trenčianskymi pamiatkarmi a investorom, ktorý chcel do obnovy Zelenej žaby investovať šesť miliónov eur. Krajský pamiatkový úrad vydal stanovisko, v ktorom trval na zachovaní pôvodných výsuvných drevených zasklených častí so zdvíhacím mechanizmom a vstupnej časti kovových zasklených stien národnej kultúrnej pamiatky.

To však investor, ktorým sú Kúpele Zelená žaba, odmietol. Tvrdil, že objekt by po rekonštrukcii nespĺňal bezpečnostné a hygienické normy a jeho prevádzka by bola stratová. Hrozilo, že v takomto prípade od investície odstúpi. Petíciu na podporu obnovy legendárneho kúpaliska Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach nakoniec podpísalo 7 542 ľudí v priebehu jedného mesiaca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok