Belasí ani Spartak sa z víťazstva netešili, v 3. predkole EL víťazne len Žilina

TASR SITA TA3
30.7.2015 21:22

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava prehrali v prvom zápase 3. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016 na ihrisku ruského FK Krasnodar 0:2.

Krasnodar bezproblémovo vyhral

Favorizovaný ruský tím od úvodného hvizdu s prehľadom kontroloval dianie na ihrisku a dominoval vo všetkých štatistických ukazovateľoch. Skóre duelu otvoril hlavou v nadstavenom čase úvodnej štyridsaťpäťminútovky švédsky stopér a kapitán mužstva Andreas Granqvist, ktorý v pokutovom území najvyššie vyskočil na center z priameho kopu z kopačky Uruguajčana Mauricia Pereyru.

Gólovú poistku pridal v 56. min záložník Pavel Mamajev, keď bezpečne premenil pokutový kop nariadený po faule brankára Jána Muchu na prenikajúceho útočníka Ariho. Práve brazílsky zakončovateľ mohol v 89. min ešte zvýrazniť úspech svojho tímu, ale po peknej kombinácii vnútri šestnástky hlavičkoval iba do brvna.

Odvetný duel na bratislavských Pasienkoch sa uskutoční vo štvrtok 6. augusta (20.15).

Európska liga 2015/2016 - 3. predkolo - prvý zápas:
FK Krasnodar (Rus.) - ŠK Slovan Bratislava (SR) 2:0 (1:0)
Góly: 45.+ A. Granqvist, 59. Mamajev (z pok. kopu), ŽK: 56. Mamajev, rozhodoval: Halis Özkahya (Tur.)

Zostavy:
Krasnodar: Dikaň - Jedrzejczyk, R. Sigurdsson, A. Granqvist, Kalešin - Gazinskij (81. Strandberg) - Smolov (62. Laborde), Mamajev (68. Ahmedov), M. Pereyra, Wánderson - Ari
Slovan: Mucha - Kotula, D. Hudák, Saláta, Podaný - Sekulič, M. González (80. Štefánik) - K. Mészáros (60. Oršula), Milinkovič, A. Zreľák (73. F. Kubík) - Vittek

Trnavčania prehrali na pôde PAOK-u Solún

Futbalisti Spartaka Trnava prehrali na pôde gréckeho mužstva PAOK Solún 0:1 (0:0). Odveta je na programe v Zlatých Moravciach, ktoré sú prechodným domovom Spartaka počas úvodných eliminačných kôl EL.

Už v 2. min nórsky hlavný rozhodca Edvartsen vylúčil domáceho obrancu Miguela Vítora. Portugalčan stratil loptu a v čistej šanci stiahol pred šestnástkou hosťujúceho krídelníka Mikoviča. Domáci kouč Tudor ihneď zareagoval stiahnutím jedného z útočníkov a vystužením defenzívnej formácie.

V 14. min strieľal spoza pokutového územia Trnavčan E. Sabo, jeho prudký pokus vyrazil brankár R. Olsen. Šancu na skórovanie si vypracoval aj PAOK, v 20. min po centri Kaceho z priameho kopu hlavičkoval tesne vedľa trnavskej bránky Tzavellas. V 44. min mal veľkú šancu otvoriť skóre Mikinič, ale zblízka prestrelil bránku PAOK-u. V závere prvého polčasu narobil problémy hosťujúcej obrane Lucas Pérez, ale skóre sa napokon nezmenilo.

Spartak nevyužil celozápasovú výhodu

V úvodných minútach druhého polčasu predvádzali mužstvá opatrný futbal. V 60. min sa do nádejnej príležitosti dostával Mak, ale obranca Trnavy Janečka v poslednej chvíli zažehnal hroziace nebezpečenstvo. Zakrátko vystrašili "andelov" pokusy Pelkasa a Kaceho.

Trnavčania držiac v rukách priaznivý stav sa s pribúdajúcim časom čoraz viac osmeľovali, myšlienku ich hre dával predovšetkým E. Sabo. V 76. min striedajúci Harba obral o loptu Skondrasa, ale z uhla neprekonal R. Olsena. Švédsky gólman sa vytiahol aj pri strele E. Saba. Spartak v 82. min neubránil akciu PAOK-u a španielsky legionár Lucas Pérez strelil jediný gól stretnutia. 

PAOK Solún (Gréc.) - FC Spartak Trnava (SR) 1:0 (0:0)
Gól: 82. Lucas Pérez, ŽK: 56. Lucas Pérez, 90. Tzavellas - 19. Martin Tóth, 38. Mikinič, 41. Vojtuš, 56. E. Sabo, 81. Kamenár, 86. Miloš Nikolič, 88. Janečka, ČK: 2. Miguel Vítor (PAOK), rozhodoval: Svein-Erik Edvartsen (Nór.) 

Zostavy:
PAOK Solún: R. Olsen - Miguel Vítor, Ricardo Costa, Tzavellas - Tziolis (73. K. Savvidis) - Kitsiou, Pelkas, Kace, MAK (78. Mystakidis) - Lucas Pérez, Koulouris (5. Skondras) 
FC Spartak Trnava: Kamenár - Janečka, Greššák, Miloš Nikolič, Martin Tóth - Casado, E. Sabo - Mikinič, E. Halilovič (86. Baéz), Mikovič (20. Steinhübel) - Vojtuš (74. Harba)

Žilina v nervóznom zápase pokorila Poltavu

Futbalisti úradujúceho slovenského vicemajstra MŠK Žilina prevýšili v domácom stretnutí hráčov ukrajinského klubu Vorskla Poltava 2:0. O presné zásahy zápasu pod Dubňom sa postarali chorvátsky kanonier "šošonov" Matej Jelič, pre ktorého to bol už siedmy gól v tohtosezónnej eliminačnej fáze EL, a Jakub Paur.

V 20. min sa v súboji s protihráčom zranil žilinský pravý obranca Ernest Mabouka, nahradil ho Nikolas Špalek. Hostia na zverencov trénera Adriána Guľu, ktorý nemohol rátať so zdravotne indisponovaným Lukášom Čmelíkom,

vyrukovali s tvrdými atakmi. Ich výsledkom bolo niekoľko štandardných situácií. Po jednej z nich sa domáci márne u hlavného rozhodcu dožadovali jedenástky. V 23. min zakrútil priamy kop do šestnástky László Bénes a Milan Škriniar hlavičkou rozvlnil sieť za brankárom Poltavy. Radovať sa však nemohol, keďže gól neplatil pre odpískaný ofsajd.

O tri minúty neskôr sa už Žilinčania dočkali: z pravej strany prenikol Jakub Paur, posunul loptu Miroslavovi Káčerovi a ten ju naservíroval Jeličovi - 1:0. V 44. min išiel po diere v defenzíve Poltavy sám na gólmana Káčer, ale nezužitkoval ponúknutú príležitosť. Prvá štyridsaťpäťminútovka sa niesla vo veľmi nervóznom duchu, čoho dôkazom bolo až sedem žltých kariet.

Paur nedal brankárovi šancu

Po prestávke v 62. min odpískal chorvátsky arbiter Mario Strahonja po zákroku Škriniara na Artema Gromova pokutový kop, no exekútor Olexandr Kovpak chcel zrejme dopriať hŕstke ukrajinských fanúšikov na tribúne suvenír, loptu z bieleho bodu totiž poslal smerom k nim. V 73. min sa k odrazenej lopte po centri Špaleka dostal Jakub Paur, kľučkou sa zbavil obrancu a krížnou strelou nedal šancu brankárovi Stanislavovi Bogušovi - 2:0.

Tri minúty pred koncom mimo šestnástky Boguš nebezpečne fauloval Paura a videl červenú kartu. Lenže, Vorskla už v tom čase mala využité všetky tri striedania a dochytať teda musel kapitán Armend Dallku. V presilovke počas siedmich minút nadstaveného času už Žilinčania nezveľadili svoj náskok do odvety 6. augusta na Ukrajine, hoci Viktor Pečovský sa rútil sám na svätyňu súpera. Slovenský reprezentant však lobom minul priestor troch žrdí.

MŠK Žilina (SR) - Vorskla Poltava (Ukr.) 2:0 (1:0)
Góly: 26. Jelič, 73. Paur, ŽK: 13. Paur, 38. Káčer, 43. Škriniar - 13. Dallku, 22. Skľar, 35. Kovpak, 42. Sapaj, 50. Šinder, ČK: 90. Boguš (Poltava), rozhodoval: Marijo Strahonja (Chor.), 4757 divákov

Zostavy:
MŠK Žilina: Volešák - Mabouka (20. Špalek), Vavro, Škriniar, Letič - Pečovský - Paur, Káčer, Bénes (90.+ Škvarka), J. Mihalík (83. William Alves de Oliveira) - Jelič
Vorskla Poltava: Boguš - Sapaj, Dallku, J. Tkačuk, Siminin - Tursunov, Skľar (85. A. Tkačuk), Česnakov, Gromov (77. Barulovič) - Kovpak (80. Barannik) - Šinder

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok