Palmy v Dubaji dokážu viac, ako len tieniť. Nabijú vám mobil

TA3
2.8.2015 20:17

Emiráty vyčlenili na technologické inovácie miliardy eur a chcú sa stať svetovým lídrom v tomto segmente. Obyvateľom bohatej krajiny uľahčia život aj „technopalmy.“

Palmy v Dubaji dokážu viac, ako len tieniť. Nabijú vám mobil
Twitter/@Smart_Palm

Ohlásili rok inovácií

Spojené arabské emiráty získali v posledných desaťročiach obrovské príjmy z ropy. Na rozdiel od napríklad Nórska si väčšinu zdrojov nešetria na horšie časy, ale investujú aj do veľkých a drahých projektov. Okrem gigantických stavieb sú to aj nové technológie.

V rozpočte Emirátov je aktuálne vyčlenených 14 miliárd dirhamov (3,5 miliardy eur) na investovanie do inovácií, z toho polovica ide na výskum a vývoj.

"Spojené arabské emiráty sú najviac inovatívnym arabským národom. Našim cieľom je byť medzi najviac inovatívnymi národmi sveta. Konkurenčné preteky vyžadujú neustály tok nových myšlienok, ale aj inovatívne vedenie pomocou rozličných metód a nástrojov na priame zmeny," povedal viceprezident a premiér v jednej osobe, šejk Mohamed bin Rašíd Al Maktúm, keď ohlasoval „Rok inovácií“.

Wi-fi aj nabitie mobilu

Dubaj sa v posledných rokoch preslávil najmä umelým polostrovom v tvare ďatľovej palmy, ktorý je viditeľný aj z vesmíru, či podobným súostrovím, ktoré imituje mapu sveta.

Toto leto v perle Blízkeho východu vymysleli drobné, ale pre návštevníkov aj domácich Dubajčanov veľmi šikovné vylepšenie. Inteligentné palmy, ktoré osadili v meste, dokážu poskytnúť wi-fi, ale vedia nabiť aj mobil. Palma nie je dielom prírody ale technológia, využívajúca energiu zo slnka. Solárne palmy spoločnosti Smart Palm zatiaľ umiestnili na pláž a do parku.

Palmy v horúcom Dubaji zabezpečia tieň, zároveň aj konektivitu, dáta a energiu. Navyše, do púštnej krajiny sa hodia.

Listy stromu tvoria fotovoltaické panely, ktoré ukladajú slnečnú energiu. Kmeň je z bieleho kovu. Wi-fi dosiahne 100 metrov a osem nabíjacích bodov dokáže nabiť mobilné zariadenia 2,5-krát rýchlejšie ako bežná domáca nabíjačka.

Spoločnosť plánuje rozmiestniť takéto palmy na stovku miest po Dubaji. Palmy majú v sebe zabudované aj obrazovky a bezpečnostné kamery. Na obrazovkách sa návštevníci dozvedia informácie o počasí, mestských atrakciách alebo poriadok pláže.

Inšpirácia u Camerona?

Z istého uhla sa tento pokus podobá na technologické dielko režiséra Jamesa Camerona, ktorý stojí sa filmami Titanic, Votrelci, či Terminátor. Režisér pomohol v kalifornskej škole nadizajnovať slnečnicu zo solárnych panelov. Slnečnica je motorizovaná a prispôsobuje sa púti Slnka po oblohe, aby maximalizovala zber energie.

Nápad voľne dostupných nabíjačiek so solárnymi panelmi nie je úplne nový. Podobá sa aj na jednoduchšiu ideu firmy AT&T v New Yorku, ktorú realizovali pred dvomi rokmi. Po meste rozmiestnili 25 dobíjacích staníc napájanými slnečnou energiou z panelov. Dizajn je nekomplikovaný, stĺp s tromi ramenami však tiež pripomína strom. Ani táto konštrukcia nepotrebovala žiadnu dodatočnú infraštruktúru, vystačila si len so slnkom.

Slnečné podmienky v New Yorku sú menej priaznivé, ale stanica napriek tomu vydrží dobitá bez slnečných lúčov päť dní. Na rozdiel od Dubaja je rýchlosť dobíjania rovnaká, ako pri domácich zariadeniach, smartfón sa dobije za dve hodiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok