Lekárom sa podaril medicínsky zázrak, chlapcovi transplantovali obe ruky

TA3 ČTK
29.7.2015 19:14

Medicínsky zázrak sa podaril lekárom detskej nemocnice vo Filadelfii. Osemročnému pacientovi transplantovali obe ruky. Američan Zion Harvey, ktorý pre rozsiahlu infekciu prišiel o obe ruky a nohu, podstúpil vyše desaťhodinovú operáciu.

Najmladší pacient

Osemročný Američan Zion Harvey sa stal najmladším pacientom na svete, ktorému lekári transplantovali obe ruky. Desaťhodinová a veľmi komplikovaná operácia sa konala v detskej nemocnici vo Filadelfii, uviedla agentúra AFP.

Chlapec prišiel o obe horné končatiny a chodidlo pre rozsiahlu infekciu. V štyroch rokoch musel tiež absolvovať transplantáciu obličiek, novú obličku mu poskytla jeho matka. Chlapec sa bez časti paží naučil jesť predlaktím, dokonca aj písal a hral videohry. Uviedol, že už sa teší, až si bude môcť rukami hádzať loptou.

"Najskôr to bolo divné, ale potom už dobré," opísal Zion prebudenie s novými rukami. Na operácii sa podieľal tím 40 lekárov, sestier a ďalšieho personálu a odborníkov z plastickej chirurgie, ortopédie, anestéziológie a rádiológie. Lekári najprv starostlivo spojili kosti a potom žily. Keď začala v rukách kolovať krv, chirurgovia pospájali šľachy, svaly a nervy.

Požiadal o jej opätovné odstránenie

"Keď Zion po infekcii podstúpil transplantáciu obličiek, stal sa kandidátom aj na túto operáciu, pretože už v tom čase bral imunosupresívne lieky," povedal lekár Benjamin Chang. Imunosupresíva sú lieky, ktoré zabraňujú odmietnutie nového orgánu.

Do Baltimoru, kde Harveyho rodina žije, by sa vraj Zion mohol vrátiť za pár týždňov. Prvá úspešná transplantácia hornej končatiny bola vykonaná v roku 1998 v Lyone. Tímy chirurgov zo štyroch krajín vtedy 14 hodín operoval Novozélanďana Clinta Hallama, ktorý prišiel o pravú ruku pri nehode s cirkulárkou.

Po troch rokoch ale Hallam vyhlásil, že sa s novou rukou, ktorá pochádzala od motocyklistu, ktorý zomrel pri nehode, nedokázal zžiť a požiadal o jej opätovné odstránenie. Na začiatku roka 2001 mu ju lekári odoperovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok