Na východnom Slovensku sa zrútil vojenský vrtuľník s tromi ľuďmi

TA3 SITA TASR
28.7.2015 16:43

Na Slovensku havaroval ďalší vrtuľník. Východne od Sabinova sa krátko po štarte zrútil vojenský stroj MI-17. Na palube boli traja ľudia, jeden neprežil.

Nehoda si vyžiadala aj obeť

Pád vojenského vrtuľníka Mi-17 sovietskej výroby, ku ktorému došlo v utorok pri obci Hradisko v okrese Prešov, si vyžiadal jeden ľudský život. Na brífingu v Bratislave to potvrdil prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš.

Zároveň informoval, že vojenský vrtuľník stratil spojenie o 14.02 h, o 14.13 h bol vyslaný pátrací vrtuľník, ktorý poskytol prvú zdravotnú pomoc. Na palube vojenského vrtuľníka bola trojčlenná posádka - prvý pilot, druhý pilot a palubný technik. "Dvaja sú zranení, jeden pri pokuse o oživovanie zomrel," povedal Gajdoš s tým, že až do vyšetrenia nehody majú vrtuľníky Mi-17 zákaz lietať.

Na miesto nehody odišla komisia náčelníka generálneho štábu a prípad bude vyšetrovať Úrad vojenského letectva Ministerstva obrany. Náčelník generálneho štábu Milan Maxim, ktorý bol na zahraničnej pracovnej ceste a rovnako aj minister obrany Martin Glváč, ktorý bol na súkromnej dovolenke, ich zrušili.

glvač.png
heli 800 1.jpg

Dvaja ťažko zranení

Zdravotný stav dvoch zranených vojakov z havarovaného vrtuľníka je vážny. Obidvaja majú ťažké zranenia. V prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana prijali na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny jedného z posádky vrtuľníka. Podľa hovorkyne nemocnice Renáty Cenkovej má združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Ide o 36-ročného muža, ktorý je v kritickom stave.

Ďalší zo zranených vojakov bol hospitalizovaný v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura. Hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová uviedla, že pacientovi urobili základné vyšetrenia. Potvrdil sa u neho ťažký úraz, ktorý nechcú špecifikovať bez jeho súhlasu a súhlasu rodiny. “Predbežne sa dá povedať, že je v stabilizovanom stave. Bol prevezený na Kliniku úrazovej chirurgie,” uviedla hovorkyňa. Podľa záchranárov ide o 38-ročného muža.

heli 800 2.jpg

Kiska vyjadril sústrasť

Prezident Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodine pilota, ktorý zahynul po páde vojenského vrtuľníka pri obci Hradisko v okrese Prešov. Prezidenta o tragickej nehode informoval minister obrany Martin Glváč.

"Tak ako pred pár dňami pri havárii záchranárov, aj teraz ostáva veľa otázok, prečo sa to muselo stať. Ale žiadna odpoveď nevráti dieťaťu otca a manželke muža," povedal najvyšší veliteľ slovenskej armády.

VRTUĽNÍK A ĎALŠIE NEŠŤASTIE Vojaci majú ako jediní v popise práce nebáť sa položiť svoj život za nás a za našu krajinu....

Posted by Andrej Kiska on 28. júl 2015

heli 800 3.jpg

Pád v Slovenskom raji

Ako uviedli topky.sk, vrtuľníku, ktorý bol vyrobený ešte v Sovietskom zväze, sa končila životnosť. Stroje mali v najbližších rokoch nahradiť americké stroje Blackhawk.

Slovenskom pred niekoľkými dňami otriasol pád záchranárskeho vrtuľníka v Slovenskom raji. Zahynuli vtedy štyria ľudia, pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do rieky Hornád. Na pohrebe v Poprade sa so zosnulými rozlúčili tisícky ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok