V USA má úspech špeciálna technológia, ktorá potrestá močiacich na verejnosti

ČTK
28.7.2015 11:07

Ak sa niekto v kalifornskom San Franciscu pokúsi močiť na verejnosti, musí sa pripraviť na to, že mu pokropený múr "vráti úder". Miestne úrady tam totiž začali testovať špeciálny moč odpudzujúci náter, ktorý urinálnu spŕšku odrazí späť.

V USA má úspech špeciálna technológia, ktorá potrestá močiacich na verejnosti
SITA

Inšpiroval sa videonahrávkami

Sanfranciský šéf verejných prác Mohammed Nuru, ktorého prezývka na Twitteri je MrCleanSF - PanČistýSanFrancisco - sa nechal inšpirovať informáciami a videonahrávkami kolujícími po internete a popisuje skúsenosti nemeckého Hamburgu. Tam už podobný náter začali používať v štvrti, kde si návštevníci nočných klubov pravidelne uľavovali na okolité steny.

Firma, ktorá náter nazvaný Ultra-Ever Dry predáva, ho propaguje ako superhydrofóbnu vrstvu odpudzujúcu väčšinu tekutín. "Moč sa odrazí od steny a pokropí nohavice a topánky močiaceho. Zmyslom je, aby si dotyčný nabudúce dvakrát rozmyslel, než začne močiť na verejnosti," povedala hovorkyňa sanfranciského odboru verejných prác Rachel Gordonová.

Varovné tabule

V rámci pilotného programu opatrilo San Francisco týmto náterom deväť múrov v oblastiach okolo barov a v miestach, kde sa pohybuje početná bezdomovecká komunita. A aby močiaci nemohli tvrdiť, že neboli varovaní, nad každým takto ošetreným múrom visí nápis v angličtine, čínštine a španielčine: "Udrž to! ... A uľav si na vhodnom mieste."

Náter aplikovali len minulý týždeň, ale mesto už je zaplavené žiadosťami o postreky v ďalších oblastiach. "Niektorí ľudia síce tvrdia, že je to len taká blbosť, ale iní dúfajú, že pomôže bojovať proti zapáchajúcim častiam San Francisca, kde sú steny doslova nasiaknuté močom," dodala Gordonová. Náter na stene je navyše oveľa lacnejší ako posielať pravidelne na premočené miesta upratovačov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok