V Slovenskom raji havaroval záchranársky vrtuľník, nikto neprežil

TA3 TASR SITA
17.7.2015 19:33

V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, potvrdila šéfka komunikácie ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby.

Nehoda v ťažko prístupnom teréne

"Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do Hornádu," priblížila Čižmáriková. Vrtuľník letel na pomoc desaťročnému chlapcovi s úrazom hlavy. Ten je v starostlivosti horských záchranárov.

Na poli pri obci Hrabušice zasahovalo niekoľko záchranárskych vrtuľníkov. S odstraňovaním následkov nehody pomôže aj letka ministerstva vnútra, potvrdil riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

"Hasiči sa momentálne snažia z rieky vytiahnuť trosky vrtuľníka a pomocou norných stien zachytávajú unikajúce prevádzkové kvapaliny," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Nešťastie sa stalo v ťažko prístupnom teréne, preto bola potrebná aj pomoc horských záchranárov.

Na miesto nešťastia dorazil minister Čislák

Stroj patril spoločnosti ATE, ktorá prevádzkuje sedem staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, a to v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, Poprade i Košiciach.

"V tejto fáze nemáme žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody. Spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE v súčasnej dobe spolupracuje s príslušnými orgánmi za účelom objasnenia príčin leteckej nehody," povedala jej hovorkyňa Zuzana Turočeková. Vedenie spoločnosti vyjadrilo spolu so zamestnancami úprimnú sústrasť pozostalým.

Záchranárske práce prerušili

V záchranárskych prácach v prielome Hornádu záchranári pokračujú aj dnes. Minister zdravotníctva Viliam Čislák vyjadril sústrasť pozostalým obetí. Ako povedal, dve osobne aj poznal.

„Bol som na mieste tragédie, nie je to pekný pohľad. Čo bolo bezprostrednou príčinou smrti sa zatiaľ nevie, musíme počkať na vyšetrenie,“ uviedol. Ako informoval Čislák, na mieste bola rozložená technika, ide však o ťažko dostupný terén. „Boli tam rozložené transformátory, aby bolo miesto zabezpečené a osvetlené, je tam polícia a členovia horskej záchrannej služby, ktorí budú mať prácu na celú noc,“ povedal.

Záchranárske práce museli byť večer prerušené, záchranári ďalej v práci v nedostupnom teréne pokračovať nemohli. V skorých ranných hodinách sa na mieste stretol hasičský záchranný zbor, ktorý má telá vyprosťovať. Na miesto tragédie prídu aj vyšetrovatelia, aby vyšetrili okolnosti leteckej tragédie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok