Tsipras neverí v dohodu s veriteľmi, podpisom chcel predísť katastrofe

TA3 ČTK
15.7.2015 06:46

Grécky premiér v dohodu, ktorú uzavrel s veriteľmi, neverí. Podpísal ju len preto, aby sa vyhol katastrofe. Premiér Tsipras to uviedol vo večernom televíznom rozhovore. Dohoda je podľa neho tvrdá, avšak je to jediný spôsob ako zebezpečiť, aby Grécko ostalo v eurozóne. Tsipras tiež pripustil, že banky môžu ostať zatvorené ešte mesiac.

Dohodnutá pomoc nemusí stačiť

Záchranný program pre Grécko vo výške až 86 miliárd eur, ktorý bol predmetom rokovania v Bruseli, nemusí stačiť, krajina potrebuje väčšie zníženie dlhu zo strany Európskej únie. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodného menového fondu.

„Grécky dlh sa môže stať udržateľným len vďaka krokom, ktoré povedú k jeho zníženiu a ktoré idú ďaleko nad rámec toho, čo bola Európa schopná zvážiť,“ uvádza sa v analýze, ktorá bola v pondelok zaslaná všetkým vládam eurozóny.

Atény sa v pondelok po dlhých rokovaniach dohodli s eurozónou na podmienkach novej finančnej pomoci zadĺženému Grécku.  Podľa materiálu z dielne ministrov financií eurozóny ale Gréci musia najprv splniť balíček tvrdých reforiem, aby mohli uvažovať o novej pomoci.

Hlasovanie o reformách

Grécky parlament sa má v stredu pustiť do schvaľovania prvých reforiem požadovaných medzinárodnými veriteľmi, aby krajina mohla mať prístup k už tretiemu balíku záchrannej pomoci. Hlasovanie sa má uskutočniť v nočných hodinách.

Očakáva sa, že premiér Alexis Tsipras súbežne pristúpi k zmenám vo vláde, aby sa zbavil kritikov dohody s eurozónou. Štrajkovať sa chystajú zamestnanci verejného sektora.

Do aténskych ulíc vyšli odporcovia dosiahnutej dohody

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok