Sonda New Horizons je neďaleko Pluta, poslala detailný záber

TA3 ČTK
14.7.2015 14:01

Americká agentúra pre letectvo a vesmír dosiahla ďalší míľnik vo výskume slnečnej sústavy. Sonda New Horizons preletela "tesne" nad povrchom trpasličej planéty Pluto.

Pozorovanie sa začalo

Americká sonda New Horizons začala intenzívne pozorovanie trpaslíčej planéty Pluto, do ktorej blízkosti dorazila po vyše deväťročnom lete. Vedci oznámili, že podľa nového merania je Pluto v priemere o 80 kilometrov väčšie, ako sa doposiaľ predpokladalo. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

Na základe spresneného merania je veľkosť planéty udávaná 2370 kilometrov v priemere. Podľa vedca Alana Sterna to znamená, že  Pluto má nižšiu hustotu, ako sa predpokladalo, čo by mohlo znamenať, že jeho vnútro je viac naplnené ľadom a menej horninami.

Fotiť a zhromažďovať informácie

Misia sondy New Horizons vrcholí. Sonda, ktorú na takmer päť miliárd kilometrov dlhú cestu k vesmírnemu telesu vyslal 19. januára 2006 americký Národný úrad pre letectvo a vesmír, bola najbližšie k Plutu v utorok približne o trištvrte na dve popoludní. Jej vzdialenosť od povrchu planéty bola v tom čase 12.500 kilometrov.

Prístroje sondy mali za úlohu urobiť obrovské množstvo fotografií a zhromaždiť ďalšie dáta, vrátane údajov o zložení atmosféry a povrchu Pluta či o jeho teplote, ktoré sa uložili do pamäte. Až potom mala sonda opäť začať komunikovať s riadiacim strediskom. Získané dáta bude New Horizons vysielať na Zem šesťnásť mesiacov.

Objavili sa aj prvé "zaručene pravé" zábery z preletu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok