Do boja proti homosexualite vláda vyzvala deti. Majú nakrúcať videá

TA3 ČTK
3.6.2017 18:02

Malajzijská vláda nabáda mladých Malajzijčanov, aby nakrúcali videá, ktorých cieľom má byť prevencia homosexuality. Výherné video dostane finančnú odmenu vo výške 1000 dolárov. Homosexualita je v prevažne moslimskej Malajzii trestná. Ochrancovia ľudských práv ale súťaž považujú za posilňovanie diskriminácie voči tejto menšinovej skupine.

Do boja proti homosexualite vláda vyzvala deti. Majú nakrúcať videá
SITA/AP

Súťaž bola vyhlásená na stránkach malajzijského ministerstva zdravotníctva. Výherné video by podľa ministerstva malo slúžiť na prevenciu a kontrolovanie homosexuality a zároveň "pomôcť ľuďom, ktorí ju majú". Súťažiť môžu ľudia vo vekovej skupine od 13 do 24 rokov. Webová stránka súťaže označuje homosexuálov, transvestitov a transgender osoby za príklady "pohlavne zmätených" ľudí.

"Skutočnosť, že je vláda schopná celú LGBT komunitu, teda lesbičky, gayov, bisexuálov a transsexuálov označiť nálepkou 'zmätení' skôr ukazuje na to, ako zmätení sú ľudia, ktorí pracujú na malajzijských úradoch," povedal aktivista Pang Khee Teik.

Homosexuálne akty sú v Malajzii zakázané. Za porušenie zákona hrozí väzenie ale aj fyzické tresty. Prominentný člen malajzijskej opozície Anwar Ibrahim bol v roku 2014, napriek tomu, že ho súd predtým oslobodil spod obžaloby, uväznený za homosexuálne praktiky. Počas volieb v roku 2013 Ibrahim viedol alianciu troch strán, ktorou sa vládnuca koalícia cítila byť ohrozená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok