Výdavky štátu rástli prirýchlo, rezort financií neuvažuje o mimoriadnych opatreniach

TA3
1.7.2015 14:09

Slovensko nesplnilo minulý rok jedno z pravidiel smerovania k vyrovnanému rozpočtu. Výdavky rozpočtu totiž rástli príliš rýchlo. Ministerstvo financií však tvrdí, že celkovo sme z cesty k vyrovnanému rozpočtu výraznejšie neodbočili a o mimoriadnych opatreniach neuvažuje.

Výška deficitu je v limite

Rozpočtové výdavky Slovenska rástli v minulom roku prirýchlo. Dokonca nad rámec európskych i národných pravidiel stanovujúcich smerovanie k vyrovnanému rozpočtu. Rezort financií napriek tomu konštatuje, že celkovo výraznejšia odchýlka smerom k vyrovnanému rozpočtu nenastala a preto nenavrhne aktiváciu korekčného mechanizmu, teda výdavkových stropov. Vyplýva to zo správy o plnení pravidla vyrovnaného rozpočtu za rok 2014, ktorú zverejnil Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.

Podľa správy totiž podstatný indikátor hodnotenia trajektórie k vyrovnanému rozpočtu, a to výška deficitu verejných financií, napriek vlaňajšiemu nárastu o 0,8 percentuálneho bodu na 2,9 %, zostala v medziach stanovených limitov. Referenčná úroveň pre minulý rok pritom predstavovala 2,6 % hrubého domáceho produktu. Výdavkové pravidlo, ktoré je podľa analytikov rezortu financií doplnkovým indikátorom, sa však do limitov nezmestilo. Upravené rozpočtové výdavky totiž medziročne stúpli až o 0,7 %, pričom pravidlá považujú za výrazné odchýlenie zmenu nad 0,5 %.

Podľa stanovených pravidiel výrazná odchýlka od plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte nastáva, ak nastalo výrazné odchýlenie aspoň v jednom z uvedených indikátorov a potvrdí ju aj dodatočné celkové hodnotenie. Toto hodnotenie podľa rezortu financií prihliada aj na ďalšie relevantné skutočnosti, ktoré notifikované údaje podľa Eurostatu nemusia nutne zachytiť. "Vzhľadom na nejednoznačný záver a dodatočné informácie nad rámec notifikácie Eurostatu pripravilo ministerstvo financií celkové hodnotenie," uvádza sa v správe s tým, že sa dodatočne zohľadňuje okrem iného aj lepšie plnenie daňových príjmov, ako sa predpokladalo pri notifikácii.

Korekčný mechanizmus nie je nutný

Analytici ministerstva tak započítali všetky dodatočné faktory, ktoré podľa nich znížia vlaňajší deficit o 0,2 percentuálneho bodu a od referenčnej úrovne tak bude iba 0,1 percentuálneho bodu. Odchýlky vo výdavkovom pravidle kumulatívne spočítali s prechádzajúcim rokom, kedy výdavky naopak o 0,5 % klesli a vyšlo im tak, že kumulatívna odchýlka od výdavkového pravidla za posledné dva roky je iba 0,2 %. Zároveň konštatujú, že slovenská ekonomika bola vlani stále pod svojím potenciálom a preto je schopnosť výdavkového pravidla indikovať fiškálne riziká menšia.

„Celkové hodnotenie preto konštatuje, že v roku 2014 nedošlo k výraznej odchýlke od plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte. Ministerstvo financií preto nenavrhuje spustiť korekčný mechanizmus,“ uvádza sa v správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok