Parlament odobril nový spôsob voľby riaditeľa školy aj príspevky na lyžiarske výcviky

TASR
30.6.2015 18:14

Zriaďovateľ školy bude môcť s nomináciou na riaditeľa dvakrát nesúhlasiť. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú schválil parlament. Na jej základe sa zavádzajú aj príspevky na lyžiarske výcviky pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Parlament odobril nový spôsob voľby riaditeľa školy aj príspevky na lyžiarske výcviky
SITA

Zriaďovateľ môže povedať dvakrát nie

Zriaďovateľ verejnej školy získa od septembra kompetenciu dvakrát nesúhlasiť s nomináciou rady školy na riaditeľa. Vyplýva to z novely školského zákona z dielne ministerstva školstva, ktorú 82 hlasmi schválili poslanci parlamentu.

Zriaďovateľ bude musieť svoj nesúhlas s kandidátom písomne zdôvodniť. Následne sa uskutoční druhé, úplne nové výberové konanie. Ak zriaďovateľ nebude akceptovať ani nového kandidáta, bude mať ešte možnosť obrátiť sa na miestne zastupiteľstvo s návrhom na vyslovenie nesúhlasu.

Na to, aby riaditeľ vymenovaný nebol, budú potrebné minimálne tri pätiny hlasov poslancov príslušného zastupiteľstva. Ak ich primátor, starosta či predseda VÚC nezíska, kandidáta na riaditeľa už bude musieť na päť rokov vymenovať. Ak však presvedčí dostatok poslancov, že kandidát nie je vhodný, ďalší výber riaditeľa už nebude v réžii rady školy, ale pôjde sa cez výberové konania na základe zákona o výkone prác vo verejnom záujme.

Draxler je spokojný, rodičia a učitelia avizujú petíciu

"Týmto sa výrazným spôsobom zrovnoprávňuje postavenie zriaďovateľa verejných škôl v porovnaní so zriaďovateľmi cirkevných a súkromných škôl. Zriaďovateľ dostane možnosť vysloviť aj druhý nesúhlas s nomináciou rady školy, ten sa však bude musieť potvrdiť na zastupiteľstve trojpätinovou väčšinou," vysvetlil poslanec Ľubomír Petrák, ktorý zmenu presadil cez pozmeňujúci návrh.

Minister školstva Juraj Draxler po skončení rozpravy zdôraznil, že s Petrákovým návrhom je spokojný. "Ide len o vytvorenie jednej špeciálnej poistky pre zriaďovateľa školy, ale nemení sa to, že rada školy bude mať stále hlavné slovo. Trojpätinová väčšina potrebná na odmietnutie kandidáta na riaditeľa sa využíva aj pri rušení školy, je to teda veľmi silné kvórum," zdôraznil.

Učitelia a rodičia však už avizovali spustenie petície proti posilňovaniu kompetencií zriaďovateľov pri voľbe riaditeľov škôl. Organizátori petície upozorňujú, že v prípade, ak zriaďovatelia škôl, teda starostovia, predsedovia VÚC a prednostovia okresných úradov, získajú právo veta, povedie to k politizácii školstva. "Mnoho schopných ľudí stratí motiváciu kandidovať za riaditeľa a vytvorí sa priestor pre korupciu, klientelizmus a rodinkárstvo," dodávajú učitelia.

Príspevky na sociálne znevýhodnených

Ministerstvo školstva dostane možnosť poskytnúť zriaďovateľovi školy príspevok na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vyplýva to rovnako z novely školského zákona. Ide aj o príspevky na exkurzie, školy v prírode, jazykové kurzy či lyžiarske zájazdy. Toto opatrenie avizovala vláda v rámci druhého sociálneho balíčka, do zákona ho dostal Ľubomír Petrák cez pozmeňujúci návrh.

Príspevok na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia sa bude poskytovať podľa počtu žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí nie sú vzdelávaní v špeciálnej triede alebo formou školskej integrácie. Okrem spomínaných aktivít môže príspevok smerovať aj na mzdu alebo plat asistenta učiteľa pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, na vybavenie didaktickou technikou a učebnými pomôckami či zabránenie prenosu nákazy prenosného ochorenia.

Petrák tiež presadil možnosť viesť triednu knihu nielen v papierovej, ale aj elektronickej forme. Školy si tak od septembra môžu vybrať. "Niektoré školy majú problém s tým, aby triednu knihu viedli v písomnej forme," vysvetlil Petrák. Poslanec vládnej strany rovnako presadil možnosť rodiča požiadať o vydanie polročného vysvedčenia pre svoje dieťa aj ústne. Dnes sa to dá iba na základe písomnej žiadosti.

Cyklisti bez piva

Cyklisti aj naďalej nebudú môcť jazdiť pod vplyvom alkoholu. Väčšina poslancov Národnej rady nepodporila návrh novely zákona o cestnej premávke od Miroslava Kadúca (OĽaNO), Juraja Drobu (SaS), Gábora Gála (Most-Híd), Mikuláša Hubu (nezaradený) a Jána Mičovského (OĽaNO). Opoziční členovia snemovne chceli cyklistom jazdiacim po cyklotrasách dovoliť dať si tri malé 10° pivá bez hroziacej sankcie. Maximálny limit navrhovali na úrovni 0,5 promile.

"Hlavným cieľom je zlepšenie podmienok pre cyklistov spôsobom, že sa pre nich vytvorí výnimka z pravidla 'nulovej tolerancie' alkoholu vodičov, a to tak, aby nedošlo k zvýšeniu ohrozenia života či zdravia seba alebo spoluobčanov," argumentovali poslanci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok