Merkelová varuje pred krachom eura, môže skrachovať aj Únia

ČTK
29.6.2015 13:56

Eurozóna podľa nemeckej kancelárka Angely Merkelovej stojí na solidarite, ale k riešeniu musí podľa nej prispieť každá krajina. Varuje, že ak skrachuje spoločná európska mena, skrachuje aj Európska únia.

Merkelová varuje pred krachom eura, môže skrachovať aj Únia
SITA/AP

Euro je viac ako len mena

Pokiaľ skrachuje projekt eura, skrachuje aj Európska únia. Na slávnostnom zhromaždení pri príležitosti 70. výročia založenia Kresťanskodemokratickej únie (CDU) to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. V súvislosti s gréckou dlhovou krízou podotkla, že eurozóna stojí na solidarite, k riešeniu ale musí prispieť každá krajina.

"Európska únia je spoločenstvo krajín, ktoré sa cítia zaviazané rovnakými hodnotami. Z tohto základu mohol vzniknúť aj veľkolepý projekt eura. Preto je euro viac ako len mena, je založené na vzájomnej dôvere a spoločných zásadách," povedala Merkelová.  " Ak skrachuje euro, skrachuje aj Európa,“ zdôraznila.

Európa potrebuje kompromisy

"Pre naše vzájomné porozumenie (v eurozóne) je bytostne nutné, aby sme na jednej strane boli solidárni, na druhej strane ale aby každý priniesol svoj vlastný príspevok k riešeniu problémov.  Solidarita a vlastná zodpovednosť sú dve strany mince," uviedla kancelárka.

Merkelová pritom apelovala na hľadanie kompromisu v súčasnej situácii okolo Grécka.  "Pokiaľ prídeme o schopnosť nachádzať kompromisy, bude Európa stratená," povedala. Vyzdvihla pritom prácu svojho ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý podľa nej v posledných mesiacoch usilovne hľadal možnosti, ako vyriešiť grécku krízu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok