Zomrel legendárny Josef Masopust, majiteľ Zlatej lopty

TA3 TASR SITA
29.6.2015 12:56

Legendárny československý futbalový reprezentant Josef Masopust zomrel vo veku 84 rokov. O úmrtí víťaza Zlatej lopty magazínu France Football za rok 1962 a vicemajstra sveta z Čile informoval Český rozhlas.

Masopust sa narodil 9. februára 1931 v Střimicích u Mostu. Prvú ligu si prvýkrát zahral v Tepliciach, v roku 1952 prestúpil do Dukly Praha, v ktorej drese sa stal legendou a získal s ňou sedem majstrovských titulov. Je autorom jediného finálového gólu československej reprezentácie v súboji s Brazíliou na "striebornom" svetovom šampionáte v Čile.

V reprezentácii odohral v rokoch 1954 až 1966 63 zápasov a strelil v nich desať gólov.

Vyhlásili ho za najlepšieho českého futbalistu 20. storočia. Na pražskej Juliske, kde sídli klub Dukla Praha, má bronzovú sochu v nadživotnej veľkosti. V Moste po ňom pomenovali štadión.

Najkrajšie férové gesto

Obdivovali ho svetové hviezdy. "Nepochybne pre mňa patril k najlepším hráčom Európy. On a Beckenbauer. Je to jeden z najväčších idolov, čo som poznal," poklonil sa pred rokmi Pelé, ktorý Masopusta v 2004 zaradil do svojho zoznamu 125 najlepších žijúcich futbalistov. Dvojica sa stretla na MS 1962 v Čile: Pelé sa zranil, ale striedať sa vtedy ešte nesmelo, takže zostal na trávniku. Masopust pred ním zastavil a čakal, kým prihrá niekomu inému. Nechcel ísť do súboja so zdravotne indisponovaným súperom. "Bolo to jedno z najkrajších gest v histórii tohto športu. Prejavil cit pre fair play, o ktorom sa v súčasnosti toľko rozpráva. Bola to skutočná ukážka úcty k človeku," povedal Pelé. "Josef je legenda. Bol lepší ako ja," zneli slová Eusébia v Prahe na oslave 80. narodenín Masopusta.

Platiniho vzor

"Josef Masopust bol skutočnou legendou nielen českého, ale i svetového futbalu, a takých je naozaj málo. Jeho odkaz, vrátane fenomenálnych výkonov a rytierskeho správania by mal byť vzorom pre všetkých hráčov," dodal generálny sekretár FAČR Rudolf Řepka.

Len minulý víkend spolu s Řepkom navštívil Masopusta, ktorý už bol vážne chorý, v jeho pražskom byte aj prezident UEFA Francúz Michel Platini. "Narodil som sa v dobe, keď už bol pán Masopust vynikajúci futbalista. Obdivovali ho moji rodičia, tvoril dejiny, bol môj vzor," povedal prvý muž európskeho futbalu.

"Vďaka svojmu mysleniu bol geniálnym futbalistom na úrovni Pelého či Cruyffa," charakterizoval bývalého spoluhráča slávny československý brankar Ivo Viktor.

Pelé českého futbalu

"Masopust je Pelé českého futbalu. Hral výborne, strieľal aj góly, bol to jednoducho skvelý hráč. Vedel presne, čo má s loptou urobiť a najmä to vždy urobil správne. Výborný futbalista svetového formátu, ktorého si nesmierne vážim. A skvelý priateľ," povedal Nemec Uwe Seeler.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok