Cameron varuje: Sme v ohrození, kalifát plánuje strašné útoky

SITA
29.6.2015 10:39

Britský premiér uviedol, že hnutie Islamský štát predstavuje existenčnú hrozbu pre Západ.

Plánujú útoky

Britský premiér David Cameron vyslovil varovanie, že militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát pôsobiaci v Sýrii a Iraku plánujú konkrétne útoky proti Británii a predstavujú existenčnú hrozbu pre Západ.

"V Iraku a Sýrii sú ľudia, ktorí plánujú vykonať strašné činy v Británii a inde. Pokiaľ bude kalifát v týchto dvoch krajinách existovať, sme v ohrození," uviedol britský premiér.

Útok na metro v 2005 si vyžiadal 52 obetí

Cameron sa na margo bezpečnostnej situácie v Británii vyjadril po tom, ako islamista ozbrojený kalašnikovom zabil v piatok v tuniskom letovisku Sousse 38 ľudí, z toho 30 Britov.

Podľa viacerých britských politikov išlo o najhorší jednotlivý útok na britských občanov od viacnásobného bombového útoku na londýnske metro a autobus, pri ktorom v roku 2005 zahynulo 52 ľudí a štyria atentátnici.

Nepôjdu do raja

Bojovníci Islamského štátu sa po smrti nedostanú do raja pre ukrutnosti, ktoré páchajú na moslimskom obyvateľstve. Vyhlásil to bývalý popredný predstaviteľ al-Káidy. "Nikto nemôže poprieť vojenskú silu a zdatnosť skupiny Islamský štát, avšak zločiny, ktoré pácha na moslimoch, nemožno prehliadnuť ani časom opomenúť, pretože v islame nejestvuje doba premlčanosti," uviedol v nedávnom vydaní internetového časopisu al-Káidy Ádam Jahjá Ghadan, donedávna šéf mediálnej kampane tejto teroristickej siete.

Ghadan, pôvodným menom Adam Pearlman, vyrástol v Kalifornii v židovsko-kresťanskej rodine, v mladosti však konvertoval na islam a pridal sa k organizácii al-Káida. Následne odišiel do Pakistanu, kde pôsobil ako tlmočník, hovorca a mediálny poradca al-Káidy. V januári tohto roku zahynul pri americkom nálete na tábor al-Káidy v Pakistane neďaleko afganských hraníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok