Na turistov v tuniských hoteloch strieľali atentátnici

TA3 ČTK TASR
26.6.2015 14:35

Minimálne 37 mŕtvych si vyžiadali teroristické útoky na hotely španielskej siete v meste Súsa na východe Tuniska. Jedného z dvojice útočníkov sa podarilo podľa polície zabiť. Útočník bol podľa polície vyzbrojený samopalom typu Kalašnikov.

Streľba na pláži

Medzi obeťami dnešného teroristického útoku na pláži hotela Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa, ktorých počet sa zvýšil na minimálne 37, sú aj občania Belgicka, Nemecka a Veľkej Británie, ako aj Tuniska. Bez ďalších podrobností o tom informovali tamojšie médiá s odvolaním sa na tuniské rezorty zdravotníctva a vnútra. 

O život prišiel jeden útočník, ktorého identifikovali ako tuniského študenta, doteraz neznámeho miestnym bezpečnostným zložkám. Atentátnik pochádzal z regiónu v okolí pre moslimov svätého mesta Kajruván, uviedol štátny tajomník Rafík Šalí vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio Mosaique FM, píše tlačová agentúra APA.

O účasti prípadného druhého atentátnika prichádzajú z Tuniska rozporuplné informácie, tá ostatná hovorí o tom, že útok bol činom jediného páchateľa, predchádzajúce však hovorili o rozsiahlej policajnej akcii, ktorej cieľom je zadržať druhého z páchateľov.

Ďalšia rana cestovnému ruchu

Tunisko sa v posledných týždňoch snažilo prilákať turistov po tom, ako ranu cestovnému ruchu zasadil útok z 18. marca, pri ktorom dvojica islamistov vyzbrojená samopalmi kalašnikov zaútočila na vyhľadávané múzeum Bárdú v Tunise. O život prišlo 21 turistov, prevažne z Nemecka, Poľska, Španielska a Talianska, ako aj jeden policajt.

Ako sa podľa tlačovej agentúry AP domnieva expert na terorizmus Alexander Meleagrou-Hitchins z Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie pri King's College v Londýne, dnešný útok v Tunisku bol zrejme pokusom o destabilizáciu tamojšej ekonomiky, ale aj politickej situácie v neposlednej rade poškodením cestovného ruchu krajiny podobne, ako to bolo už v minulosti v prípade Egypta alebo Kene.

Zasadli krízové štáby

Cestovné kancelárie vo viacerých európskych krajinách, vrátane ČR, Nemecka či Rakúska, ponúkajú svojim klientom v reakcii na útok v Tunisku bezplatné stornovanie alebo výmenu pobytových zájazdov do tejto krajiny.

Krízové štáby pracujú už vo viacerých rezortoch zahraničných vecí s cieľom zistiť skutočný stav a overiť, či občania danej krajiny nie sú medzi poškodenými.

Pre slovenských turistov v Tunisku, ktorí sa budú chcieť predčasne vrátiť z dovolenky domov, odletí v priebehu niekoľkých hodín vládny špeciál TU 154. TASR o tom informoval riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.
Politici z rôznych krajín útok zhodne ostro odsúdili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok