Poliačik je proti biču na liečiteľov, šarlatánov so Savom trestať vieme

TA3 TASR SITA
25.6.2015 10:44

Ľudovým liečiteľom, mastičkárom či bylinkárom, ktorí za svoju činnosť berú od ľudí peniaze, napokon väzenie hroziť nebude. Rozhodlo tak plénum Národnej rady, ktoré napokon pozmeňujúci návrh k vládnej novele Trestného zákona nepodporilo.

Poliačik je proti biču na liečiteľov, šarlatánov so Savom trestať vieme
SITA/AP

V oblasti chýba autorita

"Oblasť, v ktorej pôsobia ľudoví liečitelia, pre slovenskú legislatívu doteraz neexistovala. Nie je systém akreditácií, vyhodnocovania ich práce a nevieme, na základe čoho by sme mohli povedať, že tento liečiteľ je v poriadku a tento nie," upozornil poslanec SaS Martin Poliačik pred hlasovaním.

On sám preto volá po regulácii liečiteľov. "Mala by sa vytvoriť autorita, nejaká komora liečiteľov. Tá by rozhodovala, ktorý liečiteľ dostane licenciu a ktorý nie. Mala by etický kódex, stanovujúci postup podľa diagnózy. Ak príde niekto s rakovinou, aby mu v žiadnom prípade liečiteľ nevyhováral chemoterapiu a začal mu kvapkať Savo na jazyk," vysvetlil liberál.     

On sám si je vedomý, že sa rozmáhajú rôzni šarlatáni. "Dnes ale máme páky, ako ich trestať. Je napr. platný paragraf o ublížení na zdraví," povedal. O pozmeňujúcom návrhu Smer-SD preto navrhol hlasovať samostatne. "Vyzval som poslancov, aby ho neschválili. Ak prejde, tak namiesto poctivého vysporiadania sa so situáciu nielen vylejeme vodu z vaničky aj s dieťaťom, ale zahodíme aj vaničku," dodal.

Pozrite si celú tlačovú besedu Martina Poliačika

Pozmeňujúci návrh nemal podporu

Vládny Smer napokon od trestov pre liečiteľov ustúpil. Poslanci Smeru chceli pozmeňujúcim návrhom k novele Trestného zákona upraviť neoprávnený výkon regulovanej činnosti. Po kritike časti opozície a stanovisku ministra spravodlivosti Tomáša Boreca však vládna strana návrh zamietla. Kladne hlasoval len Viliam Jasaň.

SLK argumentovala tým, že lekárske povolanie sa radí medzi také, ktoré sú osobitnými predpismi regulované a na ich výkon sa vyžaduje splnenie osobitných kvalifikačných predpokladov. "Napriek tomu, že základné práva a slobody sú rovnocenné, ochrane práva na zdravie a život je potrebné venovať najväčšiu pozornosť. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti osobami, ktoré nie sú v súlade s platnou právnou úpravou oprávnené na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, toto právo bezprostredne ohrozuje," argumentuje komora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok