Chceli ísť do Európy, zomreli v púšti. Migrantom sa pokazilo auto

TA3 TASR
1.6.2017 19:02

Dovedna 44 migrantov vrátane viacerých detí zomrelo od smädu v saharskej púšti na severe Nigeru. Na púšti uviazli po tom, ako sa im pokazilo auto. S odvolaním sa na Červený kríž o tom informovala spravodajská stanica BBC.

Chceli ísť do Európy, zomreli v púšti. Migrantom sa pokazilo auto
SITA/AP

Cesta je často využívaná

Zo skupiny migrantov prežilo celkovo len šesť žien, ktorým sa podarilo dôjsť do odľahlej dediny. Podľa Červeného kríža sa o nich momentálne starajú v nigerskom meste Dirkou.

Migranti pochádzali prevažne z Ghany a Nigérie, informoval nigerský spravodajský portál Sahelien.com. Ich telá podľa predstaviteľa tamojšieho Červeného kríža doposiaľ nikto neidentifikoval. Cestu vedúcu z Nigeru do Líbye využíva mnoho migrantov, ktorí sa chcú dostať na sever Afriky a odtiaľ cez Stredozemné more pokračovať do Európy. Jedným z najnebezpečnejších na tejto trase je práve prechod cez Saharu.

Podobný prípad sa stal aj vlani

Migranti totiž cestujú v preplnených pick-upoch, kde zvyčajne majú dosť miesta len na niekoľko litrov pitnej vody. Koľko ľudí na tejto trase už prišlo o život, je podľa miestnych úradov takmer nemožné určiť, uviedla agentúra Reuters.

Vlani v júni objavili na saharskej púšti neďaleko nigerských hraníc s Alžírskom celkovo 34 tiel migrantov, medzi ktorými bolo až 20 detí. Tí podľa vyhlásenia afganskej vlády zjavne zomreli od smädu po tom, ako ich na púšti zanechal prevádzač.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok