Objavilo sa kontroverzné video z protestov, policajtov za zásah vyznamenali

TA3 SITA
23.6.2015 13:21

Zásah polície počas demonštrácie proti migrantom zrejme bude mať dohru. Denník Sme zverejnil video, na ktorom má byť údajne neoprávnený zásah policajtov voči neznámemu demonštrantovi. Robert Kaliňák považuje sobotňajší zásah za zvládnutý a 15 policajtov vyznamenal.

Zákrok z videa bol vraj v poriadku

Video, ktoré ukazuje tvrdý zásah proti jednému z účastníkov protiislamského pochodu, je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka štandardom. „Na tom videu nevidím nič, čo by bolo v rozpore so zákonom, ten zákrok bol absolútne v poriadku,“ citoval ho Denník N. Policajný prezident Gašpar uviedol, že situáciu preverí. 

Podľa Kaliňáka v týchto prípadoch existujú jasné pravidlá. "Má ležať na zemi, má mať ruky za hlavou a keď to neurobí, bude upozornený pokiaľ tak neurobí, aby mohla byť urobená osobná prehliadka a odstránené zbrane," povedal. Na videu podľa ministra vnútra nie je vidieť to, čo zákroku predchádzalo, prečo bol muž zadržaný a čo mal pri sebe.

"Mne sa to javilo ako štandardné pacifikovanie toho, kto kládol aktívny odpor," povedal a dodal, že sa nezvykne vyjadrovať k veciam, ktoré nie sú vyšetrené, ale teraz urobil výnimku. Denník totiž podľa ministra už vyniesol nad policajtmi rozsudok a on osobne nečakal, že sa bude zastávať extrémistov. Inšpekcia ministerstva vnútra podľa Kaliňáka preverí každý podnet verejnosti, zatiaľ však v súvislosti s týmto prípadom žiadny neprišiel.


Video uverejnil na svojich webových stránkach denník Sme.

Kaliňák: Polícia zásah zvládla

Polícia počas sobotnej demonštrácie proti prisťahovalectvu v Bratislave prejavila známky najvyššej profesionality, vyhlásil Kaliňák. Zároveň spolu s premiérom Robertom Ficom a prezidentom policajného zboru Tiborom Gašparom vyznamenali 15 policajtov, ktorí dohliadali na demonštráciu a zasahovali proti extrémistom.

"Preventívne, už pri príchode niektorých extrémistov do Bratislavy, urobila polícia niekoľko desiatok kontrol a dokázala eliminovať tých najradikálnejších, ktorí mali pri sebe aj zbrane," vyhlásil minister. Počas celého protestu sa podľa Kaliňáka nedala polícia vyprovokovať a bola schopná rýchlo a aktívne zakročiť.

"Polícia ukázala jasne, na ktorej strane stojí a že protesty extrémistov sa na Slovensku nebudú tolerovať," povedal Kaliňák a zároveň všetkým nasadeným policajtom poďakoval.

Takmer tisíc policajtov

Počas akcie podľa ministra zasahovalo 997 policajtov, ďalších 500 bolo v zálohe pri Bratislave. Celkové škody po násilnostiach podľa neho ešte nie sú vyčíslené, väčšina škôd sa však týka majetku polície, napríklad poškodenia policajných áut. 

V súvislosti so sobotňajším protestným zhromaždením v Bratislave skončili na polícii pre podozrenie z útoku na verejného činiteľa dve osoby. Pre podozrenie z prečinu výtržníctva, keď na nádvorie Bratislavského hradu počas cyklistických pretekov vnikla skupina približne 300 osôb a následne sa začali potýčky, polícia zadržala celkom 27 osôb.

Ďalších 45 osôb policajti zadržali na Židovskej ulici po tom, čo hádzali kamene a iné predmety na služobné motorové vozidlá parkujúce na Staromestskej ulici. Z prečinu výtržníctva poverený príslušník policajného zboru obvinil ďalšie tri osoby, ktoré policajti zadržali na mieste činu po tom, čo poškodili na Predstaničnom námestí dve služobné motorové vozidlá polície. Z celkového počtu zadržaných osôb pre podozrenie z trestnej činnosti je 41 občanov Českej republiky, ktorí sú podozriví z prečinu výtržníctva.

Extrémistov blokovali antifašisti

V Bratislave sa v sobotu 20. júna uskutočnilo protestné zhromaždenie s názvom „STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!“.

Demonštranti protestovali proti prílevu imigrantov do Európy. Zároveň sa v hlavnom meste uskutočnilo aj zhromaždenie "Spoločne proti nenávisti - Bratislava blokuje“, kde sa zišlo približne dvesto ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok