Migrácia do Európy je ako novodobé sťahovanie národov, tvrdí Kaník

SITA TA3
23.6.2015 11:39

Poslanec za SDKÚ-DS navrhuje zvýšiť ochranu južných hraníc Európy a budovanie záchytných táborov.

Môžu nastať vážne problémy

Téma masovej migrácie do Európy je podľa poslanca Ľudovíta Kaníka vážnou témou a výzvou, akej kontinent v tejto oblasti ešte nečelil.

„Môžeme ju prirovnať k novodobému sťahovaniu národov. Ak by sme na ňu nedokázali zareagovať racionálne, na druhej strane dôrazne a vážne, mohla by znamenať veľmi vážne problémy v ekonomickej sociálnej a politickej oblasti, ako sme videli v sobotu na Slovensku,“ povedal novinárom poslanec za SDKÚ-DS.

V mene Demokratickej skupiny SDKÚ-DS Kaník navrhol konkrétne opatrenia riešenia problémov migrantov. Zvýšiť by sa mala ochrana južných hraníc Európy, a to aj na mori. „Treba na to využiť všetky prostriedky,“ konštatoval s tým, že na ochrane hraníc sa musí zhodnúť celá Európa a nemôže zostať iba na južných štátoch únie.

Peniaze z eurovalu na hranice?

Opozičný poslanec rovnako navrhuje budovanie záchytných táborov, v ktorých by sa utečenci mohli naučiť jazyk či získať kvalifikáciu potrebnú na prácu v Európe. „Bolo by v záujme Európskej únie, aby sa tieto tábory nachádzali mimo pevninskej časti únie, či už na niektorých ostrovoch, ktorými disponujú krajiny EÚ, alebo po dohode na africkom území,“ vysvetlil Kaník.

V týchto záchytných táboroch by sa riešilo azylové konanie a selekcia medzi ekonomickými a politickými utečencami. Ekonomických migrantov treba podľa poslanca za SDKÚ-DS vracať do krajín pôvodu. Na ochranu južných hraníc a budovanie záchytných táborov sa podľa Kaníka môžu využiť európske peniaze, napríklad z eurovalu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok