Bush kandiduje za prezidenta s kontroverzným logom, Slováci sa smejú

TA3
20.6.2015 20:12

Do Bieleho domu sa chystá ďalší člen mocného klanu Bushovcov. Jeho logo sa stretlo s vlnou kritiky. Obočie nad ním nedvíhajú len doma, ale pozornosť si vyslúžilo aj na Slovensku a v iných slovanských krajinách.

Bush kandiduje za prezidenta s kontroverzným logom, Slováci sa smejú
SITA/AP

Tretí z klanu

Niekdajší republikánsky guvernér amerického štátu Florida John Ellis Bush, ktorého všetci volajú Jeb, sa rozhodol uchádzať o kreslo prezidenta USA. V rodine je táto funkcia „bežnou“ vecou, zastával ju jeho otec aj brat.

K oznámeniu kandidatúry patrilo aj zverejnenie nového loga kampane, ktoré je ostro sledované širokou verejnosťou, ale aj grafikmi a typografmi.

Keď zverejnila svoje logo demokratická kandidátka Hillary Clintonová, kritizovali ju, že jej logo pripomína dopravnú značku. Veční kritici sa dočkali aj na začiatku bushovej kampane. Jeho logo pozostáva len z jeho prezývky a z výkričníka.

GOP_2016_Bush-2.jpg

Typické sú pruhy aj orliak

K typickým prvkom americkej politickej ikonografie patria hviezdy a pruhy z vlajky, používa sa aj orliak bielohlavý, ktorý je symbolom USA.

Volebné tímy však čoraz viac túžia po inovácii ale zároveň aj po jednoduchosti. Logo Jeb! používa font Baskerville, ktorý je podľa grafického dizajnéra Miltona Glasera trochu výstredný, ale zase nie príliš. Glaser je veteránom dizajnu a stojí aj za slávnym logom I ♥ NY. Výkričník podľa neho generuje pocit nadšenia.

„Celkovo vzaté, je to skromný a snáď dosť presný pokus nezaviazať kandidáta k ničomu konkrétnemu. Je to značka so nulovou symbolikou, okrem mena a výkričníka, ktorá vlastne nič neznamená,“ uviedol Glaser.

Aj malý chlapec?

Ako poznamenal magazín Wired, výsledkom práce typografa a grafika je logo, ktoré by vytvorilo aj malé dieťa. Logo však použil muž, ktorý sa chce stať prezidentom - a to je už problém.

Ku kritikom sa pridal aj David Carson, ktorý sa podľa Graphic Design USA Magazine zaraďuje medzi najvplyvnejších dizajnérov.

"Logo neponúka nič nové, vzrušujúce alebo progresívne, ani nič seriózne alebo veľmi vzdelané. Na myseľ mi príde, že je to dobrý jednoduchý chlapec, alebo tiež nápis Výpredaj namaľovaný na obchode," povedal.

Ako vidí logo Bushov tím, prezradil jeho poradca Mike Murphy. Podľa neho je logo čisté, ľahko viditeľné z diaľky, radostné a hlavne konzistentné.

Dištanc od Bushovcov

Americký korešpondent BBC špekuluje o tom, čo chcel Bush kandidujúci na kľúčový úrad povedať týmto prostým logom. Variácia tohto loga sa objavila už v kampani 1994, keď kandidoval na guvernérsky post.

Zaujímavé je tiež, že vôbec nezdôrazňuje svoju spojitosť s rodinou dynastiou Bushovcov, zvýrazňuje iba prezývku. Pri ohlásení kandidatúry chýbal Jebov otec a brat, čo podľa analytikov môže znamenať, že sa chce dištancovať od kontroverzií, ktoré sprevádzali oboch prezidentov z rodiny. "Milujem svojho otca a aj svojho brata. Som ale samostatný človek," naznačil vo februári Jeb.

Na Slovensku s rozpakmi

Bushovo logo vyvoláva rozpaky aj na Slovensku a v iných slovanských krajinách,. Dôvod je však úplne iný. Tri písmená s výkričníkom tu totiž asociujú úplne inú vec, ako v Spojených štátoch. Logo sa práve preto na našich sociálnych sieťach rýchlo rozšírilo.

Na svoj Facebook ho umiestnil napríklad slovenský skladateľ a muzikant žijúci v New Yorku, Peter Breiner.

Nemôžem si pomôcť - takto s výkričníkom je to proste dokonalé. Neviem, či sa mám viacej zabávať na tomto, alebo na...

Posted by Peter Breiner on 16. jún 2015

Niektorí komentátori na sociálnych sieťach považujú Bushovo logo za dokonalé volebné heslo aj pre slovenského voliča. Nechcený význam v slovenčine si všimli aj niektorí naši politici.

poliacik-fb.png
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok