Americkí inštruktori už nemôžu cvičiť ukrajinských radikálov

ČTK TASR
12.6.2015 10:31

Poslanci v USA rozhodli, že americkí inštruktori nemôžu cvičiť príslušníkov ukrajinského práporu Azov. Snemovňa reprezentantov odobrila zákon, ktorým ich dokonca označuje za neonacistov a rasistov.

Americkí inštruktori už nemôžu cvičiť ukrajinských radikálov
SITA/AP

Blokuje aj dodávky rakiet

Americká Snemovňa reprezentantov schválila dodatok k zákonu o zahraničnej vojenskej pomoci, v ktorom zakazuje americkým inštruktorom podieľať sa na výcviku príslušníkov ukrajinského dobrovoľníckeho práporu Azov a blokuje dodávky mobilných protilietadlových rakiet na Ukrajinu. Oznámila to rozhlasová stanica Hlas Ameriky s odvolaním sa na vyhlásenie iniciátora dodatku, demokratického poslanca z Michiganu Johna Conyersa. Príslušníci práporu Azov sú v dodatku označení za neonacistov a rasistov.

Conyers sa pri predkladaní svojho návrhu podľa Hlasu Ameriky odvolal na informácie západnej tlače, podľa ktorej vyznáva tisícka príslušníkov práporu Azov "otvorene neonacistické názory". Bojový prápor Azova nesie vyobrazenie symbolov hitlerovskej divízie SS Das Reich, príslušníci práporu propagujú tézy o prevahe bielej rasy a autokratickej diktatúre.

List The Washigton Post nedávno napísal, že Azov môže obrátiť zbrane aj proti Kyjevu, pokiaľ sa rozhodne pre politické, nie však vojenské riešenie konfliktu na východe krajiny.

Na čele ultrapravičiar Biely vodca

Podľa dostupných informácií je zakladateľom práporu ukrajinský ultrapravicový radikál Andrij Bileckyj, šéf Sociálno-nacionálneho združenia, ktoré je voľne spojené s ukrajinským Pravým sektorom. 36-ročný aktivista, zvolený vlani do ukrajinského parlamentu, je známy pod bojovou prezývkou Biely vodca.

Azov sa vlani v septembri stal súčasťou ukrajinskej Národnej gardy a Bileckyj dostal hodnosť podplukovníka. Podľa súčasných informácií ukrajinských médií, ktoré rozhodnutiu americkej Snemovne reprezentantov venujú značnú pozornosť, nedávno ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov oznámil, že Azov sa stane jednou z prvých jednotiek, ktoré budú cvičiť americkí inštruktori. Prápor Azov v súčasnej dobe operuje pri ukrajinskom prístave Mariupoľ, ktorý je vystavený značnému tlaku separatistov.

Conyers sa v odôvodnení svojho názoru odvolal na skúsenosti z vojny v Afganistane po sovietskej  okupácii v 80. rokoch minulého storočia, kedy Pentagon zásoboval zbraňami protisovietskych povstalcov.  "Ako ukazuje účasť USA v afganskom konflikte po sovietskej invázii, príliš aktívna vojenská podpora a nadmerné množstvo dodávaných zbraní môže viesť k destabilizácii a nakoniec i poškodiť naše vlastné národné záujmy," uviedol poslanec.

Rusko je spokojné

Rusko s uspokojením prijalo správu, že americká Snemovňa reprezentantov odmietla návrh vyčleniť finančné prostriedky na výcvik dobrovoľníckeho práporu Azov, ktorý je súčasťou ukrajinskej Národnej gardy. Informoval o tom hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexandr Lukaševič. Dodal, že "trvalo rok, kým v americkom Kongrese pochopili, že táto jednotka je bandou zjavných nacistov s emblémami hitlerovských SS a správajúcich sa na okupovaných územiach ako trestné komandá". Ale lepšie neskoro ako nikdy, kvitoval Lukaševič.

Hovorca ruského rezortu diplomacie upozornil, že ďalším logickým krokom by malo byť konštatovanie, že "vlaňajší štátny prevrat v Kyjeve, aktívne podporovaný Washingtonom, bol spáchaný rukou tých istých nacistických mladíčkov". Dodal tiež, že ďalšie formácie Národnej gardy "nie sú v porovnaní s Azovom o nič lepšie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok