Hackeri ukradli údaje o všetkých amerických vládnych zamestnancoch

ČTK
12.6.2015 09:03

Krádež dát zo severov amerických úradov má výrazne väčší rozsah, ako priznala vláda. Tvrdí to odborová organizácia vládnych zamestnancov, podľa ktorých získali hackeri osobné údaje o všetkých pracovníkoch federálnych úradov. Americké tajné služby podozrievajú z útoku Čínu, ktorá to však popiera.

Úrad poskytuje bezpečnostné previerky

Pôvodné informácie hovorili o tom, že stratou dá boli postihnuté asi štyri milióny federálnych zamestnancov. Hackeri údaje odcudzili zo serveru vládneho personálneho úradu, ktorý poskytuje úradníkom bezpečnostné previerky.

Prezident Americké federácie vládnych zamestnancov J. David Cox však uviedol, že sa hackeri dostali do súboru obsahujúceho citlivé osobné dáta všetkých súčasných a asi milióna bývalých zamestnancov úradu. Cox tvrdí, že zlodeji získali aj prístup k adresám, dátumom narodenia, výške platov a informáciách o zdravotnom či životnom poistení alebo výške dôchodkov. Úrad spravuje dáta všetkých federálnych zamestnancov.

Čína vinu odmieta

Spojené státy doposiaľ oficiálne o čínskej vine nehovoria. Líder demokratov v Senáte Harry Reid však uviedol, že za ním stoja "Číňania", ale bez toho, aby špecifikoval, či ide o čínsku vládu alebo jednotlivca.  Reid je jedným z osmičky amerických zákonodarcov, ktorého tajné služby informujú o kľúčových spravodajských prípadoch.

Podľa amerických úradníkov boli ukradnuté dáta, ktoré obsahujú obdobia až do roku 1985. Ide tak o jednu z najväčších krádeží dát federálnej vlády v dejinách. Čínske ministerstvo zahraničia minulý týždeň správy o vine čínskych hackerov odmietlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok