Austrália chce zakázať vydávať pasy pedofilom, dôvodom je sexturizmus

TA3 ČTK
31.5.2017 00:10

Austrálska vláda chce zakázať vydávať cestovné pasy usvedčeným pedofilom. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

Austrália chce zakázať vydávať pasy pedofilom, dôvodom je sexturizmus
ilu foto SITA/AP

Tvrdšie zákony

Podľa ministra spravodlivosti Michaela Keenana by sa rozhodnutie týkalo približne 20.000 sexuálnych delikventov, ktorí absolvovali uložený trest, ale zostávajú pod dohľadom úradov. Vláda chce takýmto spôsobom bojovať proti sexuálnemu turizmu. "Žiadna vláda nepodnikla tak rozhodné a rázne kroky, ktoré majú zabrániť vlastným občanom cestovať do zahraničia, často do slabých štátov, a zneužívať tam deti," povedal Keenan.

Sexuálne delikventi budú môcť o pas znova žiadať, keď je úrady preškrtnutí z registra pedofilov. Podľa Keenana pribudne každý rok na túto listinu približne 2500 osôb. Asi 3200 ľudí by pritom nárok na cestovný pas stratilo navždy. Tí sú totiž na zozname pedofilov, ktorí sa musia pravidelne hlásiť úradom, zaradení na doživotie.

Vláda návrh vypracovala spoločne so senátorom Derrynom Hincheom, ktorý sa dlhodobo usiluje o tvrdšie zákony týkajúce sa sexuálnych delikventov. "Idete na Bali alebo do Kambodže a vidíte tam austrálskeho muža stredného veku alebo kaukazskeho muža s miestnymi mladými chlapcami - oni tam nie sú, aby sa opaľovali," povedal Hinche.

Zneužil 11 dievčat

V minulom roku vycestovalo do zahraničia asi 800 registrovaných austrálskych pedofilov, viac ako tretina bez súhlasu austrálskych orgánov.

Indonézsky súd vlani poslal na 15 rokov do väzenia Austrálčana Roberta Ellisa za zneužívanie jedenástich dievčat vo veku od ôsmich do 17 rokov. Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) sa ročne približne dva milióny detí po celom svete stanú obeťou sexuálneho zneužívania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok