Ľudská misia na Mars má veľký problém, za riešenie ponúkajú odmenu

TA3
6.6.2015 20:02

Okrem astronomických nákladov či technologických problémov má pripravovaná cesta človeka na Červenú planétu jeden veľký nevyriešený problém. NASA žiada verejnosť o pomoc.

Ľudská misia na Mars má veľký problém, za riešenie ponúkajú odmenu
NASA

Riziko je príliš veľké

Jednou z najväčších prekážok, ktorej bude čeliť ľudská posádka na ceste na Mars, je kozmické žiarenie. Astronautov počas misie na Červenú planétu už neochráni magnetické pole Zeme. Bez ochranného štítu sú vystavení vysokým dávkam žiarenia.

Prvým jasným nebezpečenstvom, ktoré z toho vyplýva, je zvýšené riziko rakoviny. Riziko vzniku rakoviny je u astronautov, ktorí pracujú na Medzinárodnej vesmírnej stanici na zemskej orbite, vyššie asi o tri percentá. Toto riziko však vzďaľovaním sa od Zeme a približovaním sa k Marsu rapídne narastie.

Mars_Rover-f3cd7afa58fb470e912f3209fe6e55be.JPEG

Vplýva na mozog

Rakovina však nie je jediný problém. Podľa vedeckého tímu Charlesa Limoliho z Kalifornskej univerzity žiarenie vo vesmíre môže mať veľký vplyv na mozog astronautov, ovplyvniť ich duševné zdravie a schopnosť uvažovania.

Limoli urobil testy na myšiach. Po ich ožarovaní sa ukázalo, že mali deväťkrát horšie výsledky pri úlohách testujúcich pamäť a rozoznávanie nových objektov. Zlé výsledky sa opakovali aj týždne po ožiarení. Vedci sa po pokusoch pozreli do mozgu ožiarených myší a zistili, že spojenia medzi mozgovými bunkami sú narušené.

"Je veľmi ťažké povedať, aký by bol vplyv na myslenie človeka. Ale radiačný účinok sa u astronauta môže prejaviť zmätenosťou, úzkosťou a zníženou schopnosťou reagovať na zložité a neočakávané problémy, ktoré sú základom vesmírnej misie. Pre NASA je nepoškodená myseľ dôležitá," vysvetlil Limoli.

Vo svojom výskume použil Limoli ťažké ióny kyslíka a titánu. Prvá dávka žiarenia bola približne taká veľká, aká sa predpokladá na 860-dňovej ceste na Mars. Potom testovali aj šesťnásobne väčšiu dávku. Podľa očakávania vyššia dávka zničila viacej spojení medzi neurónmi. Na základe týchto pozorovaní sa predpokladá, že poškodenie mozgu by astronautom zostalo aj po dokončení misie.

Dobrý nápad odmenia

Každý problém však musí mať riešenie, plánované misie sa neodkladajú. NASA ponúka úspešnému riešiteľovi problematiky ožiarenia odmenu 29-tisíc dolárov.

Riešenia sa doteraz ponúkajú dve. Prvým je skonštruovania kozmickej lode s hrubými a ťažkými štítmi, druhým konštrukcia lode, ktorá by si ochranné magnetické pole podobné zemskému dokázala vytvoriť sama.

NASA by potrebovala ešte lepšie riešenie. Každý dobrý nápad príde vhod, agentúra čaká na odpovede z celého sveta do 29. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok