Tornáda a záplavy si v USA vyžiadali viac ako 40 obetí

TASR TA3
30.5.2015 08:23

Počet obetí tornád a záplav v dôsledku prudkých lejakov a pretrvávajúcich dažďov stúpol v Spojených štátoch v uplynulých piatich dňoch na najmenej 41, informoval server spravodajskej stanice CNN.

Prírodná katastrofa

Iba v štáte Texas zomrelo minimálne 21 ľudí a po 11-tich je vyhlásené pátranie; 14 obetí zaznamenali úrady v Novom Mexiku a šesť v Oklahome. Stovky ľudí zostali v evakuačných prístreškoch, keďže tohtotýždňové záplavy zmenili tamojšie cesty doslova na rieky, vytrhávali domy zo základov a zničili tisíce vozidiel.

Guvernér štátu Texas Greg Abbott vyhlásil stav prírodnej katastrofy pre 24 tamojších krajov, čím sa tento núdzový stav rozšíril celkovo na 70 krajov. Americký prezident Barack Obama podpísal vyhlásenie o stave prírodnej katastrofy pre oblasti v štáte Texas.

Biely dom uviedol, že na základe vyhlásenia stavu katastrofy sa uvoľnia zdroje z federálneho rozpočtu na pomoc obyvateľstvu, podnikom a regionálnym vládam vystaveným najväčšej pohrome.

Stovky ľudí volali záchranárov

Výstrahy pred záplavami platili pre väčšinu územia Texasu a Oklahomy a niektoré časti Kansasu, Missouri a Arkansasu. Na záchranárske linky volali v priebehu dňa stovky obyvateľov Texasu. Hasiči reagovali na volania o pomoc v prípadoch uviaznutých vozidiel v záplavovej vode či dopravných nehôd.

Národný meteorologický úrad predpovedal, že silný studený front sa bude počas víkendu presúvať južným a východným smerom a na väčšinu územia Spojených štátov prinesie dážď a búrky, odborníci nevylučujú výskyt prívalových lejakov a následných bleskových povodní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok