Vedci zrejme našli spôsob, ako zabrániť vypadávaniu vlasov pri chemoterapii

ČTK
28.5.2015 14:51

Odborníci z Hannoveru zrejme prišli na spôsob, ako zabrániť vypadávaniu vlasov u onkologických pacientov. Pomôcť im má silikónová chladiaca čapica, ktorá zníži teplotu kože na hlave.

Vedci zrejme našli spôsob, ako zabrániť vypadávaniu vlasov pri chemoterapii
SITA

Účinné látky nerozlišujú bunky

Liečbu rakoviny pomocou chemoterapie už nebude musieť sprevádzať vypadávanie vlasov. Vedci z Hannoveru objavili spôsob, ako odstrániť tento sprievodný jav liečby. Podľa nich by to mohlo znížiť psychickú záťaž, ktorej v súvislosti so stratou vlasov čelia najmä choré ženy.

Pri chemoterapii sú pacientom podávané lieky, ktoré útočia na bunky, ktoré sa rýchlo množia. Medikamenty ale nedokážu rozlišovať medzi zdravými bunkami a bunkami rakovinovými. Preto likvidujú aj bunky v slizniciach, kostnej dreni alebo korienky vlasov. Mnoho chorých tak pri liečbe trpí problémami s trávením, chudokrvnosťou a tiež s vypadávaním vlasov, obočia a mihalníc.

Vlasy zredli, väčšina ale zostala

Nemeckí veci teraz prišli na spôsob, ako obmedziť aspoň vypadávanie vlasov. Pri podávaní liekov nasadili pacientom silikónové chladiace čapice, ktoré znížili teplotu kože na hlave o štyri až päť stupňov Celzia. Vďaka tomu sa pacientom zúžili cievy na hlave a do týchto miest sa dostalo menšie množstvo liekov.

"Boli sme veľmi skeptickí, výsledky nás ale veľmi prekvapili," uviedla zástupkyňa riaditeľky  hannoverského lekárskeho inštitútu Won Park-Simonová. Podľa  nej síce pacientom pri liečbe vlasy zredli, o väčšinu z nich ale neprišli.

Podľa Park-Simonovej už 70 percent žien, ktoré sa liečia na rakovinu, prejavujú záujem o využitie chladiacich čapíc. Využitie tejto metódy u nich znižuje psychickú záťaž, ktorá sprevádza ochorenie. Ženy oceňujú najmä fakt, že na prvý pohľad nie je jasné, s akým  ochorením bojujú.

Témy: liek pacient
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok