Sevilla zdolala Dnepropetrovsk a obhájila titul v Európskej lige

TA3 TASR SITA
27.5.2015 22:49

Futbalisti FC Sevilla sa druhý rok za sebou stali víťazmi Európskej ligy UEFA.

Sevilla zdolala Dnepropetrovsk a obhájila titul v Európskej lige
SITA/AP

Päť španielskych tímov v LM

Vo finále Sevilla zdolala vo Varšave FC Dnepr Dnepropetrovsk vďaka dvom gólom Carlosa Baccu 3:2 a štvrtýkrát zodvihli nad hlavu cennú trofej európskeho pohára číslo dva.

Z pozície tohtoročného víťaza majú premiérovo právo štartovať v budúcoročnej edícii Ligy majstrov, čím po FC Barcelona, Reale Madrid, Atleticu Madrid a FC Valencia skompletizovali počet španielskych účastníkov na päť.

Štvrtým triumfom v EL, respektíve v jej predchodcovi Pohári UEFA prepísala Sevilla historické tabuľky. V tomto počte sa to dosiaľ nepodarilo žiadnemu účastníkovi, trikrát európsky pohár číslo dva získali Inter Miláno, Juventus Turín a FC Liverpool. Napriek prehre v premiérovom finále EL je to pre Dnepropetrovsk najväčší úspech na trávnikoch v rámci pohárových súťaží starého kontinentu. Predtým nimi boli dve štvrťfinálové účasti v Pohári európskych majstrov v sezónach 1984/1985 a 1989/1990.

Vo Varšave malo zastúpenie aj Slovensko, delegátom Európskej futbalovej únie bol pre tento duel generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu Jozef Kliment.

Dnepr Dnepropetrovsk (Ukr.) - FC Sevilla (Šp.) 2:3 (2:2)
Góly: 7. N. Kalinič, 44. Rotaň - 31. a 73. Bacca, 28 Krychowiak, ŽK: 17. Kankava, 45.+ N. Kalinič, 70. Bezus, 75. Rotaň, 83. Léo Matos - 45.+ Krychowiak, 62. Daniel Carrico, 74. Bacca, rozhodoval: Martin Atkinson (Angl.), 56 000 divákov

Zostavy:
Dnepr: Bojko - Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Léo Matos - Kankava (85. Šachov), Fedorčuk (68. Bezus) - Matheus, Rotaň, Konopľanka - N. Kalinič (78. Selezňov)
Sevilla: Rico - Aleix Vidal, Daniel Carrico, Kolodziejczak, Trémoulinas - Mbia, Krychowiak - Reyes (58. Coke), Banega (87. Iborra), Vitolo - Bacca (82. Gameiro)

Skóre otvoril Dnepr

Hoci bola Sevilla podľa papierových predpokladov od začiatku aktívnejším tímom, Dnepr sa nenechal zastrašiť. Nehral výrazne utiahnutý v okolí svojho pokutového územia, snažil sa aktívne pôsobiť aj smerom dopredu a v 7. minúte sa prekvapivo dostal do vedenia. Matheus našiel plánovanou prihrávkou vzduchom z pravej strany pred bránu nabiehajúceho Kaliniča a ten hlavou otvoril skóre.

Španielsky favorit však nezostal otrasený, pokračoval vo svojej aktívnej hre a stupňoval tlak. V pravidelnom rytme ohrozoval Bojka v bráne Dnepra v 28. minúte napokon prelomil jeho hradby. Po rohovom kope sa ujalo presné prízemné zakončenie Krychowiaka a o tri minúty potvrdil chladnokrvný inštinkt na góly aj vysunutý sevillský hrot Bacca. V pohybe si spracoval Reyesovovu kolmicu, kľučkou do strany obišiel Bojka a otočil skóre. Sevilla bola jasne lepšia, ale pykala za vlastné zaváhania, keď v 44. minúte Kolodziejczakov faul potrestal technickou strelou z priameho kopu Rotaň - 2:2.

Záchranári na ihrisku

Úvod druhého polčasu bol pre divákov miernym sklamaním. Hra trošku ustrnula, ale následne sa rozbehla vďaka prebudeniu španielskeho tímu. V tíme Dnepru herne žiaril najmä Konopľanka, ktorý sa snažil útočne i strelecky potiahnuť svoj tím, ale úsilie sa mu nepodarilo pretaviť do presného zásahu. Naopak, na druhej strane sa to podarilo neúnavnému Baccovi, ktorý si počkal na svoju príležitosť a tá napokon v 73. minúte aj prišla.

Vyplynula však zo zrážky dvoch hráčov Dnepru pri hlavičkovom súboji, následne Vitolo posunul loptu do gólovej šance Baccovi a jeho ľavačka otvorila Seville cestu za úspešnou obhajobou. V závere sa ešte hráč ukrajinského tímu Matheus nepríjemne zrazil hlavou s Tremoulinasom a po chvíli si ľahol nekontrolovane na zem. Na ihrisko ihneď vybehli záchranári a po krátkej chvíli si vzali zraneného stredopoliara do opatery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok