Záplavy v USA majú najmenej 17 obetí, do ulíc Houstonu vyplavilo truhlu

TA3 ČTK SITA
27.5.2015 10:04

Prívalové dažde a záplavy, ktoré od víkendu sužujú americké štáty Texas a Oklahoma, si už vyžiadali najmenej 17 obetí. Toto číslo sa zrejme ešte zvýši, keďže niekoľko ľudí zostáva stále nezvestných.

Truhla v meste

Voda už zaplavila stovky obcí a zničila alebo poškodila viac než 1000 domov a najmenej 2000 ľudí museli evakuovať do bezpečia. Povodne zasiahli už aj mesto Houston, ktorého ulice sa premenili na rieky. Voda zaliala viac než 1000 automobilov, ktoré stoja opustené na cestách a uliciach.

"Množstvo ľudí vošlo autom do hlbokej vody a vozidlá museli opustiť," uviedla Annise Parkerová, starostka Houstonu. V meste museli riešiť naozaj bizarný problém. Záplavy vyplavili na ulicu aj truhlu s nebožtíkom. Polícia, ktorá truhlu strážila, predpokladala, že pochádza z neďalekého cintorína.

VIDEO: A casket washed up onto the sidewalk in #Houston. #Flooding causing all kinds of problems in #Texas

Posted by CBS DFW on 26. máj 2015

Pomôže federálna vláda

Úrady odporučili v niektorých oblastiach stovkám ľudí, aby opustili svoje domovy. Meteorológovia očakávajú, že tento týždeň sa daždivé počasie nezmení. Prezident Barack Obama už ubezpečil texaského guvernéra Grega Abbotta, že môže pri odstraňovaní škôd počítať s pomocou od federálnej vlády.

V pondelok rozvodnená rieka Blanco v centrálnom Texase odniesla chatu s 12 členmi dvoch rodín vrátane malých detí, ktorých sa záchranárom zatiaľ nepodarilo nájsť. Najhoršie postihnuté je turistické mesto Wimberley, ktorým preteká rieka Blanco. Jej hladina vystúpila nad 12 metrov, čo je trikrát viac než normál.

Guvernér Abbot vyhlásil stav ohrozenia v 40 okresoch štátu, čo mu umožňuje čerpať štátne finančné prostriedky na boj s katastrofou a povolať Národnú gardu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok