Slovensko chce intenzívnejšie spolupracovať s Katarom

SITA
24.5.2015 19:51

Slovensko a Katar budú hľadať cesty na rozvoj intenzívnejšej spolupráce. Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí oboch krajín Miroslav Lajčák a Chálid bin Mohamed al Attijáh na spoločnom rokovaní v katarskej metropole Dauhá. Informoval o tom ministrov hovorca Peter Stano.

Slovensko chce intenzívnejšie spolupracovať s Katarom
MZV

Zjednodušenie vízového režimu

„Úroveň našich dvojstranných kontaktov a vzťahov by mala byť vyššia, priestor aj potenciál na to sú,“ konštatoval Lajčák. V tejto súvislosti navrhol, aby obe krajiny vytvorili základný právny rámec na rozvoj ekonomickej spolupráce a dokončili prípravu zmlúv o zabránení dvojitého zdanenia a o podpore a ochrane investícií.

Slovensko momentálne do Kataru vyváža najmä automobily a obrábacie stroje. Pre katarských občanov by však mohla byť zaujímavá aj kúpeľná turistika, keďže slovenské kúpele majú v regióne, najmä v neďalekom Kuvajte, veľmi dobré meno.

Šéf slovenskej diplomacie tiež požiadal svojho rezortného kolegu, aby Katar zjednodušil vízový režim pre občanov Slovenska a vydával im víza pri príchode do krajiny. V súčasnosti musia o ne žiadať na veľvyslanectve Kataru v Budapešti. Lajčák zároveň pozval svojho rezortného partnera Attijáha na návštevu Slovenska.

Čaká ho Malajzia, Austrália a Nový Zéland

Schôdzka oboch ministrov sa konala po skončení ministerského zasadnutia EÚ a Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu, ktorej hostiteľom bol práve katarský minister zahraničných vecí Attijáh.

Lajčák odcestuje na oficiálnu návštevu Malajzie, kde má na programe rokovania s ministrom zahraničných vecí Anifahom Amanom a ďalšími politikmi, otvorí slovensko-malajzijské obchodné fórum a podpíše bilaterálnu zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia. Po Malajzii navštívi Austráliu, kde otvorí v Sydney podnikateľské fórum a v Canberre sa stretne s ministerkou zahraničných vecí Austrálie Julie Bishop, s ktorou podpíše medzivládne memorandum.

Napokon šéf rezortu zahraničia navštívi Nový Zéland, kde s partnermi prediskutuje aktuálne regionálne a medzinárodné otázky, ale aj možnosti rozvoja hospodárskej spolupráce. Na pôde parlamentu minister vystúpi s prednáškou o úlohách a prioritách slovenskej zahraničnej politiky v EÚ a vo svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok