Pri autonehode zahynul matematik Nash známy vďaka filmu Čistá duša

ČTK
24.5.2015 16:54

Pri nehode vozidla taxislužby v New Jersey zahynul americký matematik a nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu John Nash, ktorého životný príbeh bol zachytený v oscarovom filme Čistá duša. Pri nehode zomrela aj Nashova žena Alicia. Nashovi bolo 86 rokov.

Pri autonehode zahynul matematik Nash známy vďaka filmu Čistá duša
SITA/AP

Významný nositeľ Nobelovej ceny

Podľa miestnych médií manželia v čase nehody nemali zapnuté bezpečnostné pásy.

Nash bol uznávaný za prácu v oblastiach teórie hier a diferenciálnej geometrie. Nobelovu cenu za ekonómiu získal v roku 1994. Spolu s ním ju získali aj matematici Reinhard Selten a John Harsanyi. Tento týždeň Nash získal prestížnu matematickú Abelovu cenu.

Zdrtený Russel Crowe

V úspešnom filme režiséra Rona Howarda bol zachytený jeho boj zo schizofréniou. Role Nasha sa zhostil novozélandský herec Russell Crowe. Herečka Jennifer Connellyová získala za ztvárnenie role jeho celoživotnej partnerky Alicie Oscara. Snímka má rovnako Oscara za najlepší film, pre najlepšieho režiséra a najlepší adaptovaný scenár.

"Som v šoku... Som v srdci s Johnom, Aliciou a rodinou. Bolo to úžasné partnerstvo. Čisté duše, čisté srdcia," napísal Crowe na Twitteri k tragickému úmrtiu manželov.

 

Trailer k filmu Čistá duša

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok