Ruský pavilón v Benátkach obsadili Ukrajinci v maskáčoch

TA3
24.5.2015 19:59

Na obsadenie polostrova Krym a neoficiálnu prítomnosť ruských jednotiek na východe Ukrajiny sa rozhodli poukázať aj na prestížnom Benátskom bienále. Obsadili ruský pavilón.

Ruský pavilón v Benátkach obsadili Ukrajinci v maskáčoch
Twitter/@artinfodotcom

Dovolenkujúci okupanti

Benátske bienále ovláda väčšinu mesta, umelecké inštalácie sú v záhradách, lodeniciach aj v mnohých palácoch. Táto pravidelná pocta súčasnému umeniu potrvá do 22. novembra. Hlavnej kurátorskej expozície sa zúčastňuje 136 umelcov z 53 krajín. Celkovo má bienále tento rok zastúpenie 89 krajín.

Prestížna prehliadka súčasného umenia v Benátkach je známa tým, že sa nevyhýba kontroverziám. Tento rok však za najväčšou provokáciou nestáli prihlásení umelci, ale aktivisti.

Ukrajinskí aktivisti oblečení v maskáčoch „umelecky obsadili“ ruský pavilón, aby upozornili na okupáciu východnej časti svojej krajiny. V pavilóne pomaľovanom pomaľovaný červeno-zelenými vzormi vystavuje ruská konceptuálna umelkyňa Irina Nakhová.

Predstavenie bolo nečakané a mnohí okoloidúci ho dokonca považovali za integrálnu súčasť inštalácie. „Okupanti“ mal na maskáčových uniformách nápis „Na dovolenke“ (On vacation). Išlo o narážku na slová vodcu proruských separatistov, ktorý vysvetľoval, že ruskí vojaci sú na Ukrajine len „na dovolenke“ a nezištne pomáhajú v boji za slobodu.

Rozpaky aj diskusie

Aktivisti v maskáčoch dokonca ponúkali okoloidúcim možnosť požičať si uniformu a vyfotografovať sa. Niektorí zostali v rozpakoch, ďalší diskutovali o súčasnej situácii na ukrajinsko-ruských hraniciach.

Na Twitteri a na Instagrame sa ujal hashtag #onvacation. Stačí si zobrať uniformu s takýmto nápisom do ruského pavilónu a vyfotografovať sa.

 

Odmenou pobyt na Kryme

Iniciatíva #onvacation tvrdí, že 9. júna vyžrebuje jedného výhercu spomedzi všetkých, ktorý zverejnili svoju fotografiu. Víťaz získa pobyt na Kryme.

Krym pričlenil k Ukrajine ešte Nikita Chruščov a tak to zostalo aj po rozpade Sovietskeho zväzu. Krym sa však nedávno vrátil k Rusku mimoriadne kontroverzným spôsobom - anexiou. Ruský prezident Vladimir Putin najprv účasť ruských vojakov na obsadení polostrova popieral, neskôr ju pred televíznymi kamerami priznal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok