Patriarcha Gregor vyzval na Slovensku na zjednotenie arabského sveta

TA3 TASR SITA
19.5.2015 12:46

Na Slovensko pricestoval patriarcha gréckokatolíckej melchitskej cirkvi Gregor III. Stretol sa s našim šéfom zahraničia aj s predsedom KDH.

Gregor: Kalifát je útok proti ľudskosti

Arabský svet by sa mal zjednotiť a tým odpovedať na vytvorenie Islamského štátu. Európa by zas mala integrovať utečencov z Blízkeho východu. Kríza na Blízkom východe totiž nie je len tamojšou krízou, ale aj krízou Európy a celého sveta, vyhlásil na Slovensku patriarcha.

Islamský štát podľa patriarchu vznikol záhadným spôsobom. "Vznik Islamského štátu vnímame ako primitívny, barbarský útok proti ľudskosti," vyhlásil v parlamente, kde sa stretol aj s podpredsedom Národnej rady Jánom Figeľom. Gregor III. tvrdí, že samotná kríza na Blízkom východe nie je lokálna kríza. "Je to celosvetová kríza. Je krízou samotnej Európy, spolunažívania medzi bratmi," povedal.


Patriarcha poďakoval Slovensku za záujem a zdôraznil potrebu zjednotenia arabského sveta. "Toto je dôležité nielen pre všetky zložky arabskej spoločnosti, ale aj pre Európu," poznamenal. Európa by zas podľa neho mala zabezpečiť integráciu tých, ktorí sa uchýlili do jej štruktúr. "Aby Arabi a Moslimovia videli, čo robia kresťania v záujme ich bezpečnosti a rozvoja," vyhlásil Gregor III.


Figeľ poukázal na rozmanitosť v Európe. "Jednota je možná a potrebná na báze rozmanitosti. Rozmanitosť, ktorá je v Európe vyjadrením spolupráce, je potrebná aj v arabskom svete," zdôraznil. Konflikt na blízkom východe je podľa jeho slov pozvaním k civilizovanosti. "Nie k prehlbovaniu zrážky, ale k prehlbovaniu dialógu medzi kultúrami. K eliminovaniu priestoru pre fanatizmus," uzavrel.

Desaťtisíc na potraviny a lieky

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák odovzdal patriarchovi šek ako pomoc pre ľudí zasiahnutých vojnou v Sýrii. Slovensko už celkovo prispelo vyše 400 000 eur. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák odovzdal patriarchovi šek na 10.000 eur ako príspevok k humanitárnej pomoci pre obyvateľov Sýrie. Stalo sa tak na pôde rezortu diplomacie pri príležitosti jeho návštevy na Slovensku.

"Slovensko má veľké starosti, že občianska vojna v Sýrii trvá už štvrtý rok a zomierajú tam obrovské množstvá nevinných ľudí," uviedol po odovzdaní symbolického šeku Lajčák. Zároveň vyjadril vďačnosť patriarchovi za jeho aktivity a intenzívnu pomoc ľuďom, ktorí to najviac potrebujú.

Ako priblížil Lajčák, Slovensko od začiatku konfliktu v Sýrii poskytlo pomoc za vyše 400.000 eur. Predmetných 10.000 eur pôjde na nákup základných potravín a liekov pre najviac postihnuté a zraniteľné skupiny v Sýrii.

S patriarchom Gregorom III. sa stretol aj predseda KDH Ján Figeľ

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok